Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

November 1-től drasztikusan belenyúl a kormány a munkaerőpiacba


A tervezett, új jogszabályok nem engedik a vendégmunkások letelepedését, tartózkodási engedélyeik időtartamát pedig 2+1, azaz 3 évben maximálják – fogalmazott az Indexnek Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A jelenleg a Parlament előtt lévő jogszabálytervezet megkülönbözteti a többi külföldről érkező munkavállalótól a vendégmunkásokat. Így nekik könnyebb lesz a munkavállalás, hiszen a tartózkodási engedéllyel automatikusan megkapják a munkavállalási engedélyt is – mondta az Indexnek a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor azt is hozzátette: az új szabályok nem engedik majd a vendégmunkások családegyesítését, illetve letelepedését sem, 2+1, azaz 3 évben maximálják a tartózkodási engedélyek időtartamát is a vendégmunkások számára.

A JAVASLAT RÖGZÍTI, A VENDÉGMUNKÁS ÖSSZEVONT TARTÓZKODÁSI ENGEDÉLYT KIZÁRÓLAG MUNKAVÁLLALÁS CÉLJÁBÓL KAPHAT.

Ennek alapján a vendégmunkás Magyarországra csak meghatározott harmadik országból érkezhet, rögzített létszámban és munkakörben vállalhat munkát. „Mindez védi a magyar munkaerőpiacot, amit továbbra is támogat egy új kvótarendszer. Ez azt jelenti, hogy maximalizáljuk a vendégmunkások számát. A tervek szerint úgynevezett országkvótát is bevezetünk, ami meghatározza, az egyes országokból maximálisan mennyi munkavállaló érkezhet. Ugyanakkor az Országgyűlés előtti jogszabály egyelőre csak tervezet, a Parlamentnek kell meghoznia a végső döntést” – összegezte az államtitkár, aki hozzátette:

A TAVASZI ÜLÉSSZAKON SZAVAZHAT AZ ORSZÁGGYŰLÉS A VENDÉGMUNKÁSOK MAGYARORSZÁGI FOGLALKOZTATÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYTERVEZETRŐL.

A részletszabályokat ősszel fogadhatják el, a csomag hatályba lépése november 1-től lehetséges.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük