Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nő a szakadék a munkabérből és a nyugdíjból élők között – Ennyi ma az átlag nyugdíj megyénként


Az infláció követésének szándékával a kormány idén júliustól visszamenőlegesen 3,9 százalékkal megemelte nyugdíjakat, a rendkívüli nyugdíjemelés azonban nem csökkenti a munkabérből és a nyugdíjból élők közötti jövedelmi különbséget.

Fotó: MTI

A növekedés.hu arról ír, hogy a 3,9 százalékos emelés a magasabb nyugdíjra jogosultak esetében jelentős segítség lehet, azonban az alsóbb kategóriákban szereplők számára csupán pár ezer forintot jelent a növekmény.

A KSH adatai alapján Magyarországon tavaly a 2,3 millió nyugdíjas közül valamivel több mint 63 ezren kaptak 40 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat. A másik oldalon, a 300 ezer forint feletti nyugdíjban részesülők 81 ezren vannak. A legtöbben a köztes tartományba tartoznak, ők a tulajdonképpeni átlagnyugdíjasok.

A LEGMAGASABB ÖREGSÉGI NYUGELLÁTÁSBAN A FŐVÁROSI IDŐSEK ÉLNEK. BUDAPESTEN 179 836 FORINT VOLT TAVALY AZ ÁTLAGNYUGDÍJ.

Tízen kapnak kétmillió forint fölött nyugdíjat

A regionális eloszlás alapján az látszik, hogy a Dél-Alföldön a legalacsonyabb az átlagnyugdíj, mindösszesen 136 520 forint.

Jelenleg nagyon kevesen, kapnak egymillió forint feletti nyugdíjat, a lap által megszólaltatott szakértő úgy becsülte, hogy számuk valószínűleg a százat sem éri el. Kétmillió forint felettit még ennél is kevesebben lehetnek, körülbelül tízen részesülhetnek ilyen magas juttatásban. Sokkal többen vannak viszont azok, akiknek a nyugdíja olyan alacsony, hogy még a mindennapi szükségleteik fedezésére sem mindig elegendő. Ehhez a csoporthoz mintegy 270 ezer idős ember tartozik, őket sorolják a szegény nyugdíjasok közé.

A BÉREK GYORSABBAN NŐNEK A NYUGDÍJAKNÁL, A BÉREKHEZ VISZONYÍTVA TEHÁT RELATÍV ELSZEGÉNYEDÉST ÉL ÁT MINDEN NYUGDÍJAS, EZ PEDIG MINDADDIG ÍGY IS MARAD, AMÍG GYORSABBAN NŐNEK A BÉREK, MINT A NYUGDÍJAK.

Érdemes megjegyezni, hogy az élelmiszerek ára is gyorsabb ütemben nő mint a nyugdíj, így arra a kérdésre, hogy a jelenlegi nyugdíjemelés elegendő-e, a nyugdíjasok szempontjából nézve, a válasz egyértelműen nem – tette hozzá a szakértő.