Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nem mindegy, hogy mivel fűt – Nagy bírságot kaphat, ha ezzel próbálja csökkenteni a rezsiét


Durván felment a tüzelőanyagok ára, és a rezsicsökkentés visszavágása újabb ellátási problémákhoz vezethet a piacon – írja a penzcentrum.hu

Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

Ezt az intenzív időszakot próbálják kihasználni a csalók is, ezért aki fát szeretne vásárolni télire, érdemes résen lennie, nehogy áldozatául essen a trükközésnek. A fanepperek számos módszert alkalmaznak. Gyakori eset, hogy csak lepakolás után derül ki, hogy a szállítmány az olcsónak mondott, jó minőségű, száraz tűzifa helyett gyanúsan kevés, és más fajtájú nedves fát takar, a fuvaros pedig azt állítja neki semmi köze a termékhez, nem nála kell reklamálni.

Ennek elkerülése érdekében csak a megfelelő engedélyekkel rendelkező, jogkövető faárusoktól érdemes vásárolni, róluk a Nébih-adatbázisában lehet tájékozódni: https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso – itt könnyű kiszűrni, ha valaki hamis EUTR azonosítóval hirdet.

Drasztikusan emelkedtek az árak

Nagyon megdrágult a tüzelő: a KSH adatai szerint 15,5 százalékot drágult 100 kilónyi egységes, fűrészelt tűzifa tavaly június óta: akkor átlagosan 4230 forintba került, míg idén már 5010 forintért lehetett kapni. Jócskán megnőtt a fánál jobb hatásfokú brikett ára is, míg tavaly ilyenkor még 8910 forintért adtak belőle egy mázsát, napjainkban 10530 forintért lehet megvenni ugyenennyit, ami szintén nagyjából 15,5 százalékos áremelkedést jelent egy év alatt. Ezekben az árakban még nincs benne a kiszállítás díja, a le-, illetve felrakodás költsége.

A kezeletlen fa és a papír kivételével minden hulladék elégetése tilos

Magyarországon súlyos pénzbüntetést von maga után, ha valaki a fa helyett mondjuk felújításból megmaradt fahulladékot dob a tűzre. A  levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet szerint a kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, ebbe beleértendő:

  • a színes, „fényes” papírhulladék,
  • az építési fahulladék,
  • a „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),
  • az autógumi,
  • a használt ruha, rongy,
  • a rétegelt lemez, bútorlap,
  • a petpalack, műanyag hulladék,
  • a fáradt olaj, üzemanyag

Nem érdemes kockáztatni a bírságot

A levegővédelmi követelmények megsértése levegőtisztaság-védelmi bírságot von maga után. A jogszabály szerint a jogi előírásokat megszegve 100 ezer forintot kell fizetnie annak, aki nyílt téren éget illegálisan hulladékot, 300 ezer forint bírságot kell fizetnie annak, aki bármely anyagot engedély nélkül háztartási tüzelőberendezésben éget el.