Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Jön az emelés – Jelentősen nő az egyes élelmiszerek és alkoholok jövedéki adója, a hevített dohány pedig adóköteles lehet


Mindegy, hogy sós vagy édes, keserű a változás, miszerint a népegészségügyi termékadót 2022. júliustól a korábbinál többféle termék után és jóval nagyobb mértékben kell fizetni. Kormányrendelettel emelkednek egyes jövedéki adók is. A kormányrendelet 2022. július 1-én lépett életbe, így érdemes áttekinteni, hogyan módosultak az előírások, illetve milyen új adókötelezettséget keletkeztek a Neta-val kapcsolatban.

A Magyar Közlöny 2022. június 4-én megjelent 93. számában az extraprofit adókról szóló 197/2022. kormányrendeletben a rendelet címét meghatározó adónemen kívül további adószabályokat érintő fontos változásokat lehet találni – írta az Adózóna. Az egyik változásokkal érintett jogszabály a 2011. évi CIII. számú, a népegészségügyi termékadóról szóló törvény, azaz Neta törvény. Az ezen jogszabály által előírt adókötelezettségeket szokták köznyelven csipszadónak is nevezni, bár az érintett termékkör ennél lényegesen szélesebb.

A Népegészségügyi termékadó célja a az egészségtelen élelmiszerek megadóztatása, az egészségtudatos táplálkozás előmozdítása, az egészségügyi szolgáltatások és a népegészségügyi programok finanszírozása. Az információs füzet tartalmazza a fontosabb szabályokat és az egyes speciális gyakorlati kérdésekre ad választ.

A népegészségügyi termékadó – NETA kötelezettségeket meghatározó jogszabály, hasonlóan sok másikhoz, a vámtarifaszám alapján meghatározott termékek körére vonatkozóan irányoz elő kötelezettségeket. Így érdemes tudni róla, hogy a kormányrendelet hatályba lépése után a Kombinált Nómenklatúra 2022. május 15-én hatályos szövege szerinti tarifaszámot kell figyelembe venni a jogszabály hatálya alá tartozó termékkör vizsgálatánál.

Nyilvántartás-vezetési kötelezettség

 A nyilvántartásból ki kell tűnnie

  • az adómegállapítási időszak első és utolsó napján az adóalany tulajdonában álló és
  • ebben az időszakban beszerzett, vevőtől visszavett, más módon kapott, továbbá
  • az adókötelesen, adómentesen értékesített, selejtezett, ingyenesen átadott, megsemmisült, eltűnt, más módon az adóalany tulajdonából kikerült adóköteles termék mennyiségének, termékenkénti bontásban.

A nem egyéni vállalkozó, adófizetésre nem kötelezett magánszemélynek nem kell nyilvántartást vezetnie.

Adóköteles lehet a hevített dohány

Módosítaná a jövedéki adókról szóló törvényt a 2023. évi költségvetés megalapozásáról szóló T/360. számú törvényjavaslat is. A kormány előterjesztése szerint 2023. január 1-től jövedéki terméknek minősülne hevített dohánytermék kategóriában a hevítéssel fogyasztható, dohányt vagy nikotint nem tartalmazó (jellemzően gyógynövényalapú) termék is, amelyet kizárólag zárjeggyel lehetne forgalmazni.

Az adó mértéke szálanként 35 forint lenne.

Az eredeti jogszabállyal ellentétben – ahol külön-külön paragrafusokban volt meghatározva a termékkör és a rájuk vonatkozó adómérték –, az új jogszabályban a termékkört és a rájuk vonatkozó adómértéket a jogszabály mellékletében kiemelve, táblázatos formában találni. Azonban nem csak a jogszabály szerkezete, hanem a megfogalmazások is érdemben változtak. Ajánlott ezért mindenkinek alaposan áttanulmányozni és a saját termékei tekintetében pontosan értelmezni a rendeletet, mert jelenlegi megfogalmazásukban a különböző feltételek és meghatározások nem konzekvensek és néhol nem tűnnek értelemszerűnek – írták.