Négy év letöltendőre ítélték a magyar honosítással üzérkedő volt polgármestert

40 eve varos vasarosnameny

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2013 januárjában Sz. Zs. L. elsőrendű vádlott megállapodott két ukrán állampolgárral, hogy politikai és közéleti befolyását felhasználva segítséget nyújt kárpátaljai ukrán személyeknek a magyar állampolgárság megszerzéséhez. Az elsőrendű vádlott azt ígérte az ukrán vádlottaknak, hogy nagy összegű euró fejében Magyarországon hivatalos személyek az ő kérésére a kedvezményes honosításokat elintézik. Az első- és másodrendű vádlottak legalább 594 ukrán személytől minimum 386 ezer eurót (több mint 111 millió forintot) vettek át ukrán személyektől, azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, az átvett összeget saját céljaikra fordították. 

Ítélet első fokon

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2017 szeptemberében

  • Sz. Zs. L. elsőrendű vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és 239 rendbeli társtettesként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 4 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.
  • D. N. másodrendű vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és 239 rendbeli társtettesként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.
  • P. R. negyedrendű vádlottat társtettesként elkövetett befolyásolás vásárlása bűntette miatt 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.
  • K. F. ötödrendű vádlottat társtettesként elkövetett befolyásolás vásárlása bűntette miatt 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság az első- és másodrendű vádlottakkal szemben fejenként több mint 55 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. A bíróság az ügy másodrendű vádlottját. az ellene társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és 239 rendbeli társtettesként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól felmentette. 

Ítélet másodfokon

A másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2018 decemberében az I. r. vádlottat 239 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól felmentette. I.r. vádlott által elkövetett korrupciós bűncselekményeket 594 rendbeli befolyással üzérkedés bűntettének minősítette és ezért büntetését 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra súlyosította. II. r. vádlottat 239 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól felmentette. II.r. vádlott által elkövetett korrupciós bűncselekményeket 594 r. bűnsegédként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének minősítette és ezért büntetését 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra súlyosította. III. r. vádlott felmentő ítéletet helybenhagyta a törvényszék. Az ítélet ellen az ügyész I. és II.r. vádlott terhére felmentésük miatt, bűnösségük megállapítása és büntetésük súlyosítása érdekében fellebbezett. I. és II.r. vádlottak védője felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett.

Jogerős ítélet

A Debreceni Ítélőtábla szeptember 18-án a részfelmentő rendelkezés helybenhagyása miatt nem súlyosította a büntetéseket. Az idő múlása, a folytatólagosság mellőzése, és a másodrendű vádlott bűnsegédi magatartása, illetve egészségi állapota miatt a vádlottak büntetését és közügyektől eltiltását 1-1 évvel enyhítette. A másodrendű vádlott szabadságvesztés büntetését eggyel enyhébb, fogház fokozatúra mérsékelte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!