Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ne vásároljon ilyen konzervet! Óriási veszélynek teszi ki magát


Semmi kétség afelől, hogy konzervdobozba zárt ételek megkönnyítik az életünket, fontos azonban tudni, hogy bizonyos típusok vásárlásától óva intenek a szakemberek, és nem is véletlenül.

A boltokban rengeteg -féle konzervvel találkozunk, melyek a nyers zöldségektől, gyümölcsöktől kezdve, a paradicsompürén és a kész leveseken át egészen a tonhalig mindenféle finomságot rejtenek. Nagy előnyük, hogy viszonylag kevés erőfeszítést igényelnek, szinte azonnal tárolható, valamint fogyasztható a tartalmuk, mindez pedig igencsak jól jön, ha váratlanul és gyorsan kell készítenünk valami harapnivalót. Az is mellettük szól, hogy gyakran kínálják ezeket a termékeket olcsón vagy nagyon nagy akcióval az üzletek, azonban érdemes vigyázni velük, ugyanis bizonyos esetekben komoly veszélyt jelenthetnek ránk. Részletek a galériában!

A konzervdobozokkal nem kell sokat bajlódni, hosszú ideig elállnak a kamrában, és az is tény, hogy viszonylag olcsón lehet őket beszerezni. Ám csak kevesen tudják, hogy veszélyt is hordoznak magukban.

A legtöbben nem tulajdonítanak annak jelentőséget, ha behorpadt fémdobozt vásárolnak, pedig ez nagy hiba, ugyanis a deformálódott vagy a pereme mentén sérült élelmiszerkonzerveket nem szabad elfogyasztani – főleg abban az esetben igaz ez, amikor a horpadás mérete odáig terjed, hogy beledughatjuk az ujjunkat.

Szakértők figyelmeztetnek, hogy a sérülés által az élelmiszer észrevétlenül káros mikroorganizmusokkal szennyeződhet, ami olyan súlyos megbetegedéseket okozhat, mint például szalmonella- és E.coli-fertőzés, de még a botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés kockázatát is növelheti.

A botulizmus a Clostridium botulinum baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék, az úgynevezett botulotoxin által kiváltott súlyos mérgezés egyik legsúlyosabb formája. Ez a toxikus anyag az elfogyasztott élelmiszerrel a bélfalon keresztül a vérbe kerülve komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A botulizmus klasszikus tünetei 12–36 órával a fertőzés után jelentkeznek, de ez az idő lehet hat óra és 10 nap is. A tünetei a betegség bevezető szakaszában kevéssé jellemzőek, ekkor „csak” levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük