Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ne ijedjen meg, ma délelőtt országszerte felbődülnek a szirénák


Október 5-én országszerte tesztelik azt a MoLaRi nevű szirénarendszert, amellyel a katasztrófavédelem gyorsan jelezhet a lakosságnak, ha baj van.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó, MoLaRi) rendszert üzemeltet. A szirénahálózatot hétfőn délelőtt 11 órától egy csökkentett üzemű, úgynevezett “morgatópróba” keretein belül tesztelik – közölte az OKF.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 576 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 360 monitoring végpontot telepítettek. Ezek segítségével mintegy 440 ezer ember riasztható.

A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként kipróbálják, ilyen lesz majd a hétfő délelőtti teszt is.

Az OKF tájékoztatója szerint a csökkentett üzemű (morgató)próbánál a következő történik.

  • Elhangzik a “Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják. Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják.” szöveges rész.
  • Ezután azonnal leadják a “morgatópróba” értelmű szirénjelzést, menynek első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzés hangzik el, majd a jel lefutása következik be. (A jelzést ide kattinva hallgathatja meg.)
  • A szirénajelet követően ismét szövegben közlik, kétszer, hogy a próbának vége.

A hasonló szirénarendszereknél nem csak a meghibásodás jelenti a veszélyt. Néhány éve Dallasban a város 156 vészszirénája szólt másfél órán át, miután hackerek feltörték a rendszert.