Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagyon fontos levél érkezik a NAV-tól: ki ne dobdja, pénzt hozhat


Több olvasójuk is megkereste a Pénzcentrumot azzal az elmúlt hetekben, hogy levelet kaptak a NAV-tól, amelyben bizonyos „túlfizetésről” van szó. Az olvasók némileg rémülten taglalták, eszükbe se jutott, hogy tartozásuk lehet, illetve hogy azt nem értik, mi van pontosan a levélben – abban ugyanis pozitív és negatív előjel is van az összeg előtt.

Fotó: Nyitókép: Soós Lajos
MTI

Megkeresésükre a NAV azt válaszolta, jogszabály írja elő, hogy minden évben október 31-ig adószámla-értesítőket és pótlékértesítőket küldjenek azoknak, akiknek 5 ezer forintot elérő/meghaladó tartozása és/vagy túlfizetése van, illetve késedelmipótlékot kell fizetniük. A NAV az értesítésekkel egyrészt tájékoztatást ad az adózó adott napon fennálló adószámla-egyenlegéről, illetve annak adónként megbontott egyenlegeiről. Ezen felül az értesítés kiküldése előtti évre az érintett adózókat tájékoztatja a késedelmes befizetésekből vagy azok elmaradásából felszámított késedelmi pótlékról is.

Tehát ha az adózó a korábbi tájékoztatásban szereplő tartozásos/túlfizetéses egyenleggel kapcsolatban a szükséges intézkedéseket (tartozás megfizetése/túlfizetés visszaigénylése vagy átvezettetése) nem tette meg, akkor a korábban megküldött egyenleg „nem vész el”, hanem arról az adózót a NAV újból kiértesíti.

A túlfizetés az adószámla adott adónemén fennálló fizetési kötelezettséget meghaladó összeg. Az adónemen túlfizetés keletkezhet például téves befizetésből, kötelezettséget meghaladó befizetésből, illetve bevallott és befizetett adó önellenőrzésekor keletkező visszaigényelhető adóból. Az adószámlán „átmenetileg” túlfizetésként jelentkezhet például az évközben befizetett adóelőleg is (például ingatlan-bérbeadás esetén év közben befizetett összeg ) addig, amíg annak elszámolásáról az adózó a személyijövedelemadó-bevallását be nem nyújtja. A gépjárműadó befizetése kapcsán az is jellemző eset, hogy az adózó a teljes éves kötelezettségét már az első részlet esedékeségekor befizette, így a második részlet összege a megfizetés időpontjától annak határidejéig (2023.09.15.) túlfizetésként jelenik meg az adószámlán.

A túlfizetés visszaigényléséhez való jog – ha törvény másként nem rendelkezik – annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az igényléshez való jog megnyílt. Például amelyik évben a kötelezettségeinél nagyobb összeget fizetett be, vagy amelyben a személyi jövedelemadóról beadott bevallása alapján visszaigényelhető adója keletkezett és annak kiutalását/átvezetését nem kérte.

Ha valaki nem érti a kapott levelet, és segítségre lenne szüksége azzal kapcsolatban, mi a teendője, többféle lehetőség közül választhat. A NAV honlapján elérhető „Adószámla-lekérdezési útmutató” címmel egy részletes útmutató, ami lépésről lépésre bemutatja a lekérdezés menetét. Emellett a NAV mobilapplikációjában a NAV-Mobilban is elérhető az a funkció, amivel naprakészen nyomon követhető az adószámla egyenlege. Akinek segítségre van szüksége az adószámlája értelmezéséhez, általános kérdésekkel hívhatja a NAV Infóvonalát a 1819-es telefonszámon – írta még a NAV.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük