Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek, Telefon és tablet

Nagy veszélyben a Facebook-felhasználók – figyelmeztet a rendőrség!


Újfajta módszerrel keresik meg adathalászok a Facebook-oldalak üzemeltetőit – hívta fel a figyelmet a rendőrség.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a police.hu oldalon közölt tájékoztatóban azt írta, a csalók arra hívják fel Facebook-oldalak üzemeltetőit, hogy igazolják felhasználói fiókjukat.
A bejegyzésben egy URL-rövidítéssel álcázott hivatkozást osztanak meg, amelyre kattintva a felhasználó elnavigál a Facebook hivatalos oldaláról,
így a támadók számára lehetővé válik a felhasználók adatainak ellopása, a Facebook-lap vagy -profil feletti jogosultságok átvétele.

Blikk cikke az üggyel kapcsolatban kiemeli, hogy a csalók több ilyen oldalt is létrehoztak, amelyek elnevezésükben azt sugallják, hogy valóban köthetők a szolgáltatóhoz. Ilyen – már azonosított – oldal a „Facebook PageVerified” vagy a „Facebook Page Service” nevű oldal is.

a közösségi médiaszolgáltató soha nem publikus vagy privát bejegyzésben keresi meg az oldalak üzemeltetőit, hanem közvetlenül veszi fel velük a kapcsolatot.

A rendőrség azt kéri, aki ilyen bejegyzést észlel, ne kattintson az ismeretlen helyre navigáló hivatkozásra, és ne adjon meg semmilyen kért adatot. Emellett a rendőrség kéri, aki az elmúlt hetekben kapott hasonló üzenetet, vagy osztottak meg olyan bejegyzést, amelyben megjelölték profilját, változtassa meg a jelszavát.