Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy változás jön az oltásoknál itthon: szezonális kórokozóvá nyilvánították a koronavírust


Az új Covid-oltásra azok is foglalhatnak időpontot az E-térben, akik korábban már megkaptak négy vakcinát – szúrta ki a Népszava. Mint írják, a változás annak köszönhető, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ (NNGYK) a szezonális oltások közé sorolta a koronavírus elleni oltásokat.

Fotó: MTI

Mindeközben az Országos Kórházi Főigazgatóság arra kérte az oltópontokat működtető intézményeket, hogy nyissanak új időpontokat a saját foglalórendszerükben. A lap információi szerint az oltópontokon elérhető az új omikron variánsok elleni Spikevax (Moderna) monovalens XBB, és egy korábbi Pfizer bivalens (Wu/Om BA1.2) vakcina.

Az újabb Covid elleni vakcinát azoknak ajánlják, akik a megelőző három hónapban nem estek át igazolt koronavírus fertőzésen és ez idő alatt nem kaptak COVID-19 elleni oltást sem. A Moderna oltása egydózisú és hat hónapos kortól adható, azaz a gyerekek számára is elérhető a vakcina – részletezik a cikkben.

Emellett a járványügyi hivatal is fokozottan ajánlja az idősek, valamint életkortól függetlenül a krónikus betegséggel élők, így a cukorbetegek, a súlyosan elhízottak és az immunológiai betegek immunizációjának frissítését, azaz az újraoltását. Az emlékeztető vakcina ajánlott a rizikócsoportba tartozók családtagjaiknak is.

Forrás: Népszava

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük