Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy változás jön a fizetésben április elsejétől


Fotó: Shutterstock

A Mastercard Európában 29 országban, köztük Magyarországon növeli az egyérintéses fizetések összeghatárát – adta hírül a cég.

A bejelentés szerint Magyarországon április 1-jétől teszik elérhetővé az ötezer helyett 15 ezer forintos limit használatát a hálózatukban. A megemelt összeghatárnak köszönhetően a fizetések nagyobb aránya lehet gyors, kényelmes és biztonságos. A limit emelésével a legtöbb esetben nem lesz szükség PIN-kód megadására a 15 ezer forint alatti vásárlások esetén.

Még március 20-án a fizikai kapcsolatok számának csökkentése érdekében az érintéses fizetési kártyás vásárlásoknál a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár 15 ezer forintra történő emelésére szólította fel a bankokat és a kártyatársaságokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A mielőbbi alkalmazhatóság érdekében a jegybank a vonatkozó jogszabályok módosítását javasolta a kormánynak.

A koronavírus terjedésének lassítása miatt már eddig is több intézkedés született az emberek közötti fizikai kapcsolat minimális szintre csökkentése érdekében. Ezeket a lépéseket a pénzforgalom oldaláról hatékonyan támogathatja az elektronikus fizetési megoldások intenzívebb használata. Ehhez indokolt a bankkártyák használati feltételeinek javítása. A PIN-kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár egységesen 15 ezer forintra történő emelésével becslések szerint a vásárlásoknak már közel 90 százaléka (összesen mintegy 670 millió darab tranzakció) lenne bevonható abba körbe, amikor a tranzakció a POS terminál ügyfél általi kezelése (érintése) nélkül megtörténhet

A kabinet pedig gyorsan lépett. Néhány nap bejelentették, hogy az érintéses bankkártyás vásárlások összeghatára április 15-től nő, ezzel becslések szerint a vásárlások csaknem 90 százalékánál a vevőnek nem kell megérintenie a terminálokat: A Pénzügyminisztérium szerint az intézkedés a járvány lassítását szolgálja.

Továbbra is él az a biztonságot szolgáló általános szabály, hogy a PIN-kódot időközönként még az érintőkártyás vásárlásakor is meg kell adni, amivel az biztosítható, hogy egy ellopott kártyával ne lehessen korlátlanul visszaélni.

Így a POS-terminál 5 PIN-kód nélküli vásárlás után a hatodik vásárlásnál értékhatártól függetlenül ezután is kérni fogja a kódot, vagy akkor, ha kód nélkül annyit vásárolt egymás után, hogy annak értéke elérte a 150 eurónak megfelelő összeget.

/www.napi.hu/