Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Koronavirus

Az app, ami megállíthatja a koronavírust


forrás: Getty Images

Jövő hétre készülhet el a magyar fejlesztésű app, amely megmondja, hogy találkoztál-e koronavírussal fertőzött személlyel.

Hiába figyelmeztettek a klímakutatók, tudósok, filantrópok, köztük Bill Gates, a világ leggazdagabb üzletembere, aki öt évvel ezelőtt előre jelezte, hogy mi fog történni, és mit lehetne tenni egy pusztító influenzaszerű vírusos világjárvány kialakulása ellen, a világ vezetői nem cselekedtek.

Mostanra pedig valósággá vált, amit eddig csak a sci-fikben és katasztrófafilmekben láttunk. Megérkezett a koronavírus-járvány Magyarországra is, ami egyik napról a másikra teljesen átrendezte az életünket, pedig még csak a folyamat elején tartunk.

Nincs ok pánikra

Mindannyiunknak össze kell fognunk annak érdekében, hogy minél hamarabb véget érjen a járvány, amelynek negatív gazdasági következményei mellett már most látványosan pozitív eredményei vannak a környezetre. És ahogy mondják, nincs talaj, amelyben ne teremne virág. Kizárólag csak a kreativitásunkon múlik, hogy mihez kezdünk a karanténban töltött idővel, és amíg olyan elhivatott emberek élnek közöttünk, mint a VirusContact App magyar fejlesztői, akik megoldást találtak arra, hogy kiderüljön, találkoztunk-e koronavírusos beteggel az elmúlt két hétben, mikor, mennyire volt közel hozzánk és mennyi ideig tartózkodtunk egymás közelében, nincs ok pánikra.

Ha valakiről kiderül, hogy beteg, nyilván az első dolga értesítenie azokat, akikkel kapcsolatba lépett, érintkezhetett, felhívja a családtagjait, barátait, kollégáit. De azokat, akikkel esetleg tömegközlekedési eszközön vagy egy boltban, utcán találkozott, nem tudja értesíteni, nem is tudja, hogyan értesíthetné őket. Az app viszont képes megjegyezni, és összevetni a felhasználók tartózkodási helyének adatait, és a bluethooth kapcsolatnak köszönhetően azt is, mekkora távolságra voltak egymástól, illetve mennyi ideig tartózkodtak egy helyen.

Ha valaki beállítja magáról, hogy pozitív lett a koronavírusra a tesztje, akkor – ha a többi felhasználó ezt kéri – értesítik azokat, akik az elmúlt 14 napban keresztezték az illető útját, egymás mellett 10 méteres körzetben tartózkodtak – jelentette be a VirusContact magyar fejlesztő csapata a közösségi médiában.