Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nagy segítséget nyújt a kormány: százmilliót is kaphatnak, akik megelőznék a viharkárokat


Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás. Az Agrárminisztérium újra elérhetővé teszi a Vidékfejlesztési Program keretében 2021. október 19-én megjelent Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása című pályázati kiírást.

Az ok egyszerű: tavaszi fagyok jelentik az egyik legnagyobb termesztési kockázatot, különösen a gyümölcstermesztésben, ahol a fagykár fokozottabban jelentkezik. Ráadásul a meteorológiai előrejelzések szerint a szélsőséges időjárási események növekedése várható a jövőben, így még inkább felértékelődik a fagyok elleni védekezés szerepe – közölte a szaktárca.

A 2022. június 15-től újranyíló felhívás lehetőséget biztosít a fagykárok elleni berendezések és technológiák, például rögzített vagy mobil légkeverő berendezés, autonóm hőtermelő berendezés vagy vontatott hőtermelő gép beszerzésére. A felhívás keretében igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 100 millió forint lehet 80 százalékos támogatási intenzitás mellett. A kérelem benyújtására azok a termelők jogosultak, akik igazolják, hogy legalább 6 000 euró Standard Termelési Érték üzemmérettel rendelkeznek és árbevételük legalább fele mezőgazdasági tevékenységből származott. Támogatási kérelem benyújtására a felhívásban meghatározottak szerint kollektív beruházás keretében is lehetőség van.