Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nagy bejelentést tett Orbán Viktor: a 200 ezer forintos minimálbér a cél


A miniszterelnök a Magyarország újraindul! címmel, a Világgazdaság szervezésében gazdaságpolitikai csúcskonferenciáján mondott beszédet, ahol több témáról is beszélt.
A kormányfő a konferencia beszédét azzal a gondolattal kezdte meg, hogy Magyarországon nincs gondolatszegénység.

„A magyar kormány nem szenved gondolatszegénységben. Innovatív gondolatok termelésében jól állunk. A legfontosabb kérdés, hogy mekkora lesz a növekedés, és mikorra térünk vissza a korábbi növekedési szinthez” – mondta Orbán Viktor.

Szeptemberig marad a moratórium

Orbán Viktor elmondta, hogy a poszt-Covid-szindrómát a gazdaságban el kell kerülni. A teljes foglalkoztatottság egy olyan eszköz, ami a pandémia elleni bizonytalanság ellen hat. Nem szabad kiugrani a moratóriumból. Szeptemberig marad a mostani moratóriumi szisztéma – tette hozzá.

200 ezer forintos minimálbér a cél

A kormányfő elmondta, hogy az adatokat tekintve sokkal jobb intézményrendszerre van szükség a következő időszakban. A kormányfő kiemelte, hogy a minimálbért tekintve elmondta, hogy a horizontunkon a 200 ezer forintos minimálbér van. Ha ezt rázúdítják a kkv-szektorra, akkor munkanélküliség lesz. Egy magasabb minimálbér-kifizetéséhez forrásokat kell adni, vagy adót kell csökkenteni.

Két operatív törzs lesz

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy válságkezelést nem lehet normatív módon végezni. Két operatív törzs lesz ezentúl: a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs és társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs. Az előbbit Szijjártó Péter, míg az utóbbit Novák Katalin vezeti majd.

50 ezer újabb álláshelyre van szükség

Ma 4,5 millió felett van a dolgozók száma, és ez 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 hasonló időszakában. Ezt pótolni kell, és még 50 ezer plusz álláshelyre van szükség – mondta a kormányfő.

Mindenki helytállt

Ebben a válságban Magyarországon mindenki helyt állt – emelte ki a miniszterelnök. Mind az orvosok, mind a pedagógusok nagyon gyorsan átálltak. Nincsen futótűzként terjedő családi csődhelyzet sem – tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vállalkozásoknak persze nehéz volt, de a foglalkoztatási számok alapján ők is helytálltak.

Beruházásokat akarnak elvenni tőlünk

A globális adóemelésről azt mondta, hogy a nagyhatalmak a saját érdekük szerint döntöttek. „Mire ebből lesz valami, addigra lehet, hogy több választást is megnyerünk. Abszurdnak tartom, hogy a világ bármely szervezete megmondja, hogy milyen adó legyen Magyarországon. Az itthoni alacsony vállalati adó nem azért van, hogy adóparadicsomot nyújtsunk, hanem tényleges beruházást hoznak ide” – mondta a kormányfő.

„Aki ezt el akarja venni tőlünk, az a valódi beruházásokat akarja elvenni tőlünk” – tette hozzá.

Milyen lesz a gazdaság?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a legfőbb kérdés az az, milyen lesz a gazdaság a válság után. Erre most nem tud senki kielégítő választ adni. A világgazdaság és az európai gazdaság is változni fog, és ehhez okosan és jól kell alkalmazkodni. Az európai gazdaság törékeny, és ezért mindenki biztonságosabb gazdaságot akar – mondta a kormányfő.

„Egy biztonságos gazdaság azt jelenti, hogy a magyar gazdaságnak önellátónak kell lennie kórházi felszerelésből, gyógyszerből és vakcinából. Teljes spektrumban ki kell építeni ezeket a gyártási sorokat. Ki kell fejleszteni a saját vakcinánkat” – jelentette ki kormányfő.

A kormányfő szerint a legfontosabb cél, hogy több munkahely legyen, mit amennyien dolgoznak, mert így mindenki megtalálhatja a helyét. A migráció országon belül is rossz dolog – tette hozzá. A következő hét évben ez a szempont legyen a döntő. A következő hétéves uniós ciklus során a források teljességét a legkevésbé fejlett régiókba kell juttatni, nem akarunk megavárosokat létrehozni.

Mi legyen a budapesti turizmussal?

A budapesti turisztikai iparról azt mondta, annak a 90 százaléka a külföldiekre épül, és ez nem lesz versenyképes, és általában nem fog visszaállni a korábbi rend. Orbán Viktor szerint olyan turisztikai kapacitás is kell, ami a vidéki magyarokra épül.

Visszakaphatják a gyermekesek a 2021-es szjá-t

A kormányfő közölte, hogy a gyereket nevelő családokat megviselte a mögöttünk hagyott időszakot. Orbán Viktor bejelentette, hogyha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza a 2021-ben befizetett adót. Az átlagjövedelem után befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza.

Mindez 550-580 milliárd forintot jelent.