Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy a baj: figyelmeztetést adtak ki egy gyógyszerrel kapcsolatban


Javasolják a gyógyszer engedélyének visszavonását is. Nem javasolják a továbbiakban a koronavírus-fertőzött felnőttek gyógykezelésére szánt Lagevrio márkanéven forgalmazott molnupiravir, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazását. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a gyógyszer hatékonyságával kapcsolatban problémák merültek fel, így javasolják az forgalomba hozatali engedélyének visszavonását.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség 2021. november 19-én ajánlotta a gyógyszer alkalmazását a koronavírussal fertőzött felnőttek gyógykezelésére.

A gyógyszerügynökség indoklásában közölte, a gyógyszeripari vállalat által szolgáltatott adatok értékelése során az EMA humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) arra a következtetésre jutott, hogy nem lehet kimutatni a molnupiravir (más néven MK 4482 vagy Lagevrio) nevű gyógyszer előnyeit a koronavírus-fertőzésben szenvedő felnőttek kezelése során.

Az adatok összessége alapján nem lehetett azt a következtetést levonni, hogy a Lagevrio csökkentheti a kórházi kezelés vagy a halál kockázatát, vagy azt, hogy lerövidítheti a betegség időtartamát, vagy a gyógyulás idejét a súlyos betegség kockázatának kitett felnőtteknél. Ezen túlmenően nem lehetett azonosítani a betegek azon csoportját sem, amelynél a Lagevrio előnye kimutatható – írták.

Az uniós ügynökség úgy véli, hogy a koronavírus-fertőzöttek kezelése esetében nem állapítható meg, hogy a Lagevrio előnyei felülmúlnák a kockázatokat, ezért a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyének elutasítását javasolta.

Az engedélyt kérelmező vállalat, a Merck Sharp & Dohme B.V. a vélemény kézhezvételétől számított 15 napon belül kérheti az ajánlás felülvizsgálatát – tették hozzá.

A Merck 2021 októberének elején jelentette, hogy molnupiravir nevű gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél. A gyógyszergyár közölte továbbá: azt is kutatja, hogy a molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, melyeknek egyik tagja már megfertőződött a kórokozóval.

(MTI)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük