Közzétette - Kategória - Beregi Múzeum, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Múzeumok éjszakája: Varázslatos Szent Iván éji hangulat a vásárosnaményi Beregi Múzeumban

muzeumok ejszakaja beregi muzeum

Vásárosnamény –  A június 23-áról 24-ére virradó éjszaka egy szűk nemzedék óta már nem csak a nyári napforduló ünnepe, Szent Iván napjának előestéje, a Szentiván-éj, melybe még William Shakespeare is varázslatos szerelmi kalamajkát álmodott. Idén 16. alkalommal nyíltak meg a múzeumok kapui országszerte, így a Bereg szívében, Vásárosnaményban is.

 Az idei fő gondolat a Családok évéhez kapcsolódik. Ami összeköt: Család és Kultúra – ezzel a sokfelé elágazó, megannyi értéket, mint amennyi felfedezendő titkot rejtő mondattal ösztönözték a Múzeumok Éjszakájához csatlakozó intézményeket. Ha a történelem horizontján nézzük, minden múzeum történetében szerepel egy vagy akár több fontos család, akinek szerepe és jelentősége köré múltat és jelent is fel lehet építeni. Másik oldalról a család az az egység, amelyet meg tud szólítani egy múzeum: nagyszülő unokájának, a szülő gyermekének tanítja meg, hogy egy múzeumban ne csak nézzen, hanem lásson is. 2018 a Családok éve, tehát az idei éjszaka kiváló alkalom volt arra Vásárosnaményban is, hogy a családok, kicsik és nagyok együtt fedezzék fel a Beregi Múzeum látnivalóit, és közös, életre szóló élményekkel gazdagodva térjenek haza ezen a varázslatos beregi estén. A Bereg szívében, ahogy az ország számos pontján az  „Ami összeköt – Család és kultúra” címmel hívták a résztvevőket a szervezők, ahol Varga János irányítása mellett kifejezetten családokhoz köthető programokkal várták a térségben a 2018-as Múzeumok Éjszakája beregi látogatóit.Muzeumok ejszakaja a vasarosnamenyi beregi muzeumban (6)Az ismét színes és tartalmas programok sorát felvonultató intézmény tucatnyi érdekes programmal kedveskedett látogatóinak. A Beregi Múzem mögötti, annak festői szépségű kertjében megrendezett program a múzeum igazgatójának megnyitó beszédével kezdődött. Varga János a jelenlévők és az est fellépőinek köszöntését követően hosszasan taglalta a számos állomásból és előadásból álló este programját.

Muzeumok ejszakaja a vasarosnamenyi beregi muzeumban (7)Az intézményvezető köszöntő szavai után a Bereg Brass Band fúvószenekar káprázatos estindító indulói zengték be a múzeum parkját. Az egyre bővülő taglétszámmal rendelkező zenekar immár határon innen és túli zenészekkel kápráztatja el nem csak a város hanem a térség rendezvényeit is.

Muzeumok ejszakaja a vasarosnamenyi beregi muzeumban (5)A fenséges dallamokat követően műsorukkal az elmúlt évben is nagy sikert arató együttes a Bihari Banda Hagyományőrző Néptánc Együttes foglalta el a rendezvény helyszínéül szolgáló parkot. Fergeteges előadások során számos, a térség és az ország rég múltra visszatekintő táncszokásait elevenítették fel a közönség nagy elégedettségére.

Muzeumok ejszakaja a vasarosnamenyi beregi muzeumban (4)A tradicionális tánc és a zene elemek után a program a múzeum falain belül folytatódott. Ezen az estén két előadásból is fontos tényeket tudhattunk meg a Bereg és Vásárosnamény életében fontos szerepet játszó családok és a térségre jellemző népi életről. Az első előadást az intézmény történésze, Filepné Kiss Renáta tartotta a Beregi Múzeum pincéjében. A ,,Farbalőtt ember és más történetek” címet viselő előadás során a vásárosnaményi Eötvös-család életéről tudhattunk meg számos információt. A történelmileg hű, a múzeum írásos gyűjteményére alapozó előadás számos érdekességgel szolgált.

Muzeumok ejszakaja a vasarosnamenyi beregi muzeumban (3)Az est második történelmi bemutatója a múzeum igazgatójának, Varga Jánosnak előadása volt. Az idei Múzeumok éjszaka szlogenjéhez szorosan fűződő műsor a ,,Családi kör” nevet viselte. Az igazgató által már megszokott vicces, ám mégis hiteles tényeket sorakoztatva fel ismerhettük meg a beregi családok életét, néprajzi vonatkozásokon át. A fényképes projekcióval tarkított bemutatón foglalkozások, használati tárgyak kerültek terítékre.

Muzeumok ejszakaja a vasarosnamenyi beregi muzeumban (2)A színvonalas programok sorát felvonultató rendezvény ismét, immár a sötétségbe borult parkban folytatódott.  A Bihari Banda ismét fergeteses táncházzal hozta lázba, majd táncba a szép számmal megjelent közösséget.

Muzeumok ejszakaja a vasarosnamenyi beregi muzeumban (8)Az est zárásaként az immár minden évben hagyományos Szent Iván napi szertartásos tűzugrás sem maradhatott el. Korábban a csillagászati nyár kezdetéhez és a napfordulóhoz kapcsolódott, a történészek szerint a legpogányabb ünnep. Világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak ezen naphoz, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzet raktak, hogy elűzzék a sötétséget.

Muzeumok ejszakaja a vasarosnamenyi beregi muzeumban (1)

Az egész estét betöltő programokat színezte továbbá éjszakai tárlatvezetés, ahol a Múzeum állandó és időszaki kiállításait tekinthették meg az érdeklődők. A minden évben nagy sikert arató beregi gasztronómia sem maradhatott el idén, ahol látványkonyha várta, népi ételekkel a látogatókat. A rejtvényeket, rébuszokat kedvelők is megmozgathatták agytekervényeiket, hiszen ,,Lóugrás a múltba” címmel fejtőrök is színesítették a programot. A gyerekeket népi játékok, pónilovaglás és ajándék arcfestés várta a kastély parkjában.

Vélemény, hozzászólás?