Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Mostantól külföldi állampolgárok és büntetett előéletűek is lehetnek magyar katonák


Megnyitják a Magyar Honvédség kapuit azok előtt, akik megfelelnek a katonai állományba vételi kritériumoknak és kellő elhivatottsággal rendelkeznek a magyar honvédelem iránt. Azok is berukkolhatnak a seregbe, akik büntetett előéletűek vagy nem magyar állampolgárok, ha rendelkeznek magyar nyelvtudással és a szabad mozgás, tartózkodás jogával.

Július elsején lépett hatályba az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy büntetett előéletű személyek és börtönviseltek is katonának állhassanak, amennyiben úgy ítélik meg, hogy a múltbéli bűncselekményeik nem veszélyeztetik a Magyar Honvédség iránti közbizalmat – szúrta ki a 24.hu.

Lassan bárkiből lehet magyar katona

Július elsejétől élesedett a honvédek jogállásáról szóló rendelet, amely megnyitja a laktanyák kapuit azok előtt is, akiket korábban jogerősen elítéltek, és büntetésüket kitöltötték. Előírja ugyanakkor, hogy a katona szolgálaton kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely ellentétes a szolgálattal kapcsolatos erkölcsi elvárásokkal, vagy sérti a magyar honvédetika szabályait. Júliustól a feljebbvaló egyedi mérlegelésére bízzák, felvesznek-e börtönviselt vagy büntetett előéletű személyt.

A rendelet nem ír elő állampolgárságot sem, csak annyit, hogy ha külföldi jelentkezik, legyen magyar nyelvismerete, rendelkezzen a szabad mozgás és tartózkodás jogával, huzamos tartózkodási engedéllyel, és feleljen meg a honvédelmi miniszter által meghatározott egyéb feltételeknek.

A honvédség elsődleges feladata és kötelessége hazánk és a magyar emberek biztonságának garantálása, melyhez egy gyorsan és hatékonyan irányított haderő szükséges

– indokolta a változtatást az Országgyűlésben Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, aki szerint a lényeg az, hogy a katonák az állományba vételi kritériumoknak megfeleljenek, kellő elhivatottsággal rendelkezzenek a magyar honvédelem ügye, valamint Magyarország védelme és szolgálata iránt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük