Közzétette - Kategória - Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök

Morzsaparti: ötletek a maradékmentes karácsonyhoz


Az ünnepi időszak lecsengésével a legtöbben már alaposan elteltünk a karácsonyi finomságokkal, és tanácstalanul szembesülünk a maradékokkal a hűtőben.

Fotó: Pexels

Ilyenkor az átlagosnál is több élelmiszer landolhat a szemetesben. Egy kis előre gondolkodással azonban elkerülhetjük a maradékok felhalmozódását, és azok kidobását. Néhány tippel pedig új formában, de ismét az asztalra kerülhetnek.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, jelentős része a családoknál. Egy átlagos magyar háztartásban fejenként 68 kg élelmiszert dobunk ki, s ennek a fele megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel, tudatosabb tervezéssel. Jellemző, hogy az ünnepi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben.

A hulladékpiramis elve szerint a legjobb megoldás a megelőzés. Ebben nyújt segítséget az az összeállítás, amelyben a Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei az élelmiszerfeleslegeket megelőző tanácsokat gyűjtötték össze.

Fontos például szem előtt tartani, hogy gyomrunk a karácsonyi időszakban sem nő meg a kétszeresére. Az ünnepek alatt is törekedjünk arra, hogy ne főzzünk többet, mint amennyit a család biztosan el tud fogyasztani maradék nélkül.

Ha ez mégsem sikerül, akkor ügyeljünk rá, hogy az ételmaradék minél hamarabb bekerüljön a hűtőbe. A legtöbb élelmiszer esetében pedig a fagyasztás a legjobb tartósítási mód, amelynek legfontosabb szempontjairól infografikát is készített a Nébih.

Fagyasztási kisokos karácsonyi maradékokhoz

Fagyasztási kisokos karácsonyi maradékokhoz
Fotó: Nébih

Szintén hasznos, ha az ételkészítésbe – akár játékos formában – bevonjuk a gyerekeket is. A kutatások szerint ugyanis azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak, mint társaik. Ráadásul ők a későbbiekben az élelmiszerbiztonsági kockázatokat is rutinosabban kerülik el, mint társaik.

Ha nem sikerült idén előre gondolkodni, akkor se essünk kétségbe, készítsünk a megmaradt finomságokból valami újat. A család imádni fogja!

Az ünnepi sült újragondolása

Az ünnepi pulykasültből vagy malacból valamilyen zsiradék és fűszerek hozzáadásával, kis füstölt hússal megbolondítva kiváló húspástétom készíthető, ami akár egy melegszendvics alapja is lehet.

A felszeletelt húst betehetjük egy gazdag szendvicsbe is, ami egy újévi kiránduláson biztosan gyorsan elfogy, sőt a sültekből készülhet házi gyros, tölthetjük tortillába is, de készíthetünk mellé egy fűszeres chilit is, amibe a végén belekeverhetjük a húst, de mellé is feltálalhatjuk feltétként.

Karácsonyi sütemények új köntösben

A megmaradt zserbóból készítsünk zserbógolyót! Színes cukorszórással, vagy éppen durvára tört törökmogyoróba hempergetve egy teljesen új finomság fogad minket. Ha túl száraznak találjuk, tehetünk hozzá egy pici tejet, növényi tejet vagy akár vízzel hígított lekvárt, de gyümölcslevet is.

A házi keksz isteni sajttorta alap lehet

A házi keksz isteni sajttorta alap lehet
Fotó: Pixabay

A keményre száradt mézeskalácsok és vajas kekszek remek alapjai lehetnek egy sajttortának, de felhasználhatjuk kókuszgolyók készítéséhez, akár pohárkrémek rétegezéséhez is.

A bejgli új életet kezdhet például egy alternatív guba, vagy akár egy klasszikus felfújt formájában is. Számtalan rétegzett, összesütött, vagy krémmel gazdagított édesség elkészíthető a mákos vagy diós bejglivel: a somlói galuska rétegei, az aranygaluska, a kalácspuding, a máglyarakás tésztás összetevőjét a bejglire cserélve csodás új ízkombinációk nyílnak meg előttünk.

/www.magyarhirlap.hu/