Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Riasztást adott ki a rendőrség: új módszerrel verik át a nyugdíjasokat


Illusztráció Fotó: vaci-naplo.hu

A borsodi rendőrök az unokázós csalók egy új, eddig nem használt módszerére hívják fel a figyelmet.

A borsodi rendőrök figyelmeztetést adtak ki, hogy amennyiben olyan telefonhívás érkezik ismeretlenektől, vagy magukat rendőrnek kiadó személytől, amelyben arról tájékoztatják őket, hogy hozzátartozójukat baleset érte kezeljék kellő körültekintéssel és odafigyeléssel a hallottakat. Bármilyen átutalás, vagy egyéb tranzakció megkezdése előtt pedig ellenőrizzék az esemény valódiságát – írja a police.hu.

A Miskolci Rendőrkapitányság az unokázók egy új vagy inkább megújított módszerére figyelmeztet egy konkrét eset ismertetésével.

Az ismeretlen elkövetők 2020. augusztus 29-én az unokázóktól megszokott késő esti órák helyett kora délután vezetékes telefonján felhívtak egy 77 éves miskolci asszonyt. Az idős hölgynek a telefonáló azt hazudta, hogy ő maga rendőr, és hogy unokáját baleset érte, akit a mentők kórházba vittek.

Új módszer

A telefonáló férfi azt is elmondta az ijedt idős asszonynak, hogy amennyiben egy megadott számlaszámra egy órán belül átutal két millió forintot egy pénzátutalási szolgáltatónál, úgy minden rendben lesz. Eddig a készpénzt és az ékszereket preferálták a unokázós csalók, szóval ez egy újabb “trükk” ebben az elkövetési formában. A nagymamának a beszélgetésben nyomatékosan felhívták a figyelmét, hogy ne keresse a balesetben megsérült unokáját telefonon, és a baleset helyszínére se menjen.

A rémült asszony taxit hívott, és a megadott szolgáltatóhoz tartott, amikor az őt szállító taxisofőrnek elmondta, hogy mi is történt vele és hová tart. A férfi a néni szerencséjére felhívta a hölgy figyelmét arra, hogy feltehetően csalókkal áll szemben, és együtt értesítették a 112-es segélyhívó telefonszámon keresztül a rendőrséget.