Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Módosítaná a választási törvényt a kormány


Az országos lista állítására vonatkozó szabályokon változtatnának.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes  nyújtotta be az Egyes választási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Az egyik tervezett módosítás szerint pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Az eddigi törvényben 27 egyéni jelölt elég volt a listaállításhoz.

Némileg változnak a listát állító pártok támogatására vonatkozó sávok is. Amelyik legalább 50 jelöltet állít, az 30 százalékos, amelyik 80-at, az 45 százalékos, amelyik minden körzetben jelöltet állít, az 60 százalékos támogatásra jogosult. Kikerül a legalsó, 15 százalékos támogatásra jogosító lehetőség, amelyre eddig a 27 jelöltet állító pártok voltak jogosultak. 2018-ban nagyjából 600 millió forintot kapott az a párt, amely mind a 106 körzetben tudott egyéni jelöltet indítani, míg amelyik a minimális számú jelöltet állította ki, közel 150 millió forint támogatásban részesült a kampányhoz.

A javaslat szerint a módosítást a kampányfinanszírozási intézményrendszerével kapcsolatos visszaélések visszaszorítása érdekében teszik. Ez biztosítja, hogy csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos a listát, ezáltal fellép azon jelölő szervezetekkel szemben, akik indulásának csupán az a célja, hogy a választási szabályokkal visszaélve a választási támogatások megszerzése érdekében indítsanak jelölteket.

Emellett egy nyelvtani pontosítás is bekerülhet a törvénybe, amely azt a célt szolgálja, hogy egy jelölt több megyében ne indulhasson párhuzamosan.