Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Mindenki felelős önmagáért – Jelentős módosult a magyar szociális törvény


Változnak a szociális gondoskodásban részt vevőkre vonatkozó rendelkezések, miután a szociális törvényt is módosítja a Magyarország biztonságát szolgáló, 134 igen szavazattal, 54 ellenvoks mellett elfogadott jogszabály.

Mindenki felelős önmagáért – tartalmazza a szociális törvény módosítása, amely kiemeli az egyéni és hozzátartozói felelősséget az egyén szociális biztonságáért, képességeiket és lehetőségeiket figyelembe véve. A módosítás a polgári törvénykönyv alapján határozza meg a hozzátartozói kört.

A gondoskodási sorban a következő szinten a települési önkormányzatok állnak, azzal a kikötéssel, hogy kizárólag a jogszabályban meghatározott feltételek szerint áll fenn gondoskodási kötelezettségük. Az önkormányzatot követi az állam gondoskodási felelőssége. Az állam és az önkormányzat együttműködik az egyházi és civil szervezetekkel a szociális gondoskodási feladatok ellátása során. A szociális intézmények és intézkedések rendszerének kialakítása és működésének biztosítása az állam és az önkormányzatok feladata.

NŐ A NEVELŐSZÜLŐK JUTTATÁSA.

A módosítás tartalmazza azt is, hogy a hivatásos állomány és a rendvédelmi alkalmazottak, valamint az egészségügyi dolgozók miként vállalhatnak önként túlszolgálatot. Az általános jogrend részévé válik a veszélyhelyzeti intézkedésként létrejött határvadászezred, amelynek nyári gyors felállítását a migrációs nyomás növekedése indokolta. A rendvédelmi illetményemelés is az általános jogrend keretei közé kerül.

A JÖVŐBEN A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK ÉS TÁMOGATÁSOK VETÍTÉSI ALAPJA NEM AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ LESZ, HANEM A SZOCIÁLIS VETÍTÉSI ALAP.

A tartásdíjat megelőlegezi az állam, ha a fizetésre kötelezett szülő nem teljesíti kötelezettségét, a bírósági végrehajtás eredménytelen, és az adós fél legalább háromhavi díjjal tartozik.

A jövőben úgy nyílik mód az emberkereskedelem áldozatává vált gyermekek speciális terápiájára, hogy ahhoz nem kell kiemelni őket a családjukból.

ÚJ FŐIGAZGATÓSÁG JÖN LÉTRE AZ ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK HIVATALÁBAN A FOGYATÉKOSSÁGÜGGYEL KAPCSOLATBAN.

A törvény zárószavazásakor a Párbeszéd-frakció öt tagja felállva tiltakozott, rajtuk fehér póló volt, amin az volt olvasható: Stop „Lex Megdöglesz” – közölte az MTI.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük