Mesterszakácsokkal és a térség legnagyobb halászlé főzőversenyével érkezik a Zoárd-napi Sokadalom

40 eve varos vasarosnameny

halaszlefozo verseny zoard nap

Vásárosnamény – A térség legnagyobb halészlé főzőversenyével érkezik a vásárosnaményi Zoárd-napi Sokadalom, ahol mesterszakácsok díjazzák majd a verseny legjobbjait.

Versenykiírás

A program célja: Lehetőséget teremteni a helyi és környékbeli, továbbá testvér-települési – főzni szerető – csapatoknak, hogy megmutathassák hozzáértésüket, ízlésüket, valamint jó szívvel kínálják másoknak és fogyasszák maguk is az általuk készített ételt.

A program ideje és helye: 2019. június 15. (szombat), 8:00-13:00, Vásárosnamény, Kraszna-part

A program jellege: Szabadtűzön, versenyjelleggel is készítendő halászlé főzése, a halétel népszerűsítése és fogyasztása.

A versenycsapat összetétele: 1 fő csapatvezetőből és maximum 4 fő segítőből állhat. A csapatok elnevezésére és összetételére nincs korlátozás, csak a magyar nyelv szabálya, a jó ízlés és az önmérséklet szabhat korlátot ebben.

Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy a főzőversenyen külön nevezési díj fizetése nélkül, de csak előzetes jelentkezés és regisztráció alapján lehet részt venni! A jelentkezési lap kitöltésével várjuk legfeljebb 15 csapat jelentkezését a vasarosnameny@tourinform.hu e-mail címre, vagy személyesen a Tourinform Irodában legkésőbb 2019 május 31. napján 16:00 óráig ! A jelentkezési lap is itt, vagy innen szerezhető be. A jelentkezések elfogadása és visszaigazolása a benyújtás sorrendjében történik, így a csapatok számának betöltése, vagy a határidő után érkezett jelentkezéseket már érvényesnek nem áll módunkban elfogadni, melyről az így jelentkezőket időben tájékoztatni fogjuk.

A szervezők által biztosított kellékek, szolgáltatások:

 • 5 x 10 m-es főzőhelyen 1 db napernyő (de a csapatok hozhatnak és alkalmazhatnak sátrat, bármely eszközt, kelléket, amivel az általuk használt főzőhelyet a rendezvényhez illően feldíszíthetik, vagy reklámozhatják csapatukat, az általuk képviselt települést, szervezetet stb.);
 • 1 db sörpad garnitúra;
 • 1 db. 5 literes bogrács és hozzá állvány
 • megfelelő mennyiségű és minőségű tűzifa („egységcsomag”-ban),
 • vízvételi lehetőség.
 • hulladékgyűjtő zsák(ok), a főzéssel és a csapatok működésével kapcsolatban keletkező hulladék elszállítása;
 • A főzőversenyhez a hal alapanyagot a szervezők biztosítják, amely 3 kg tisztított, friss konyhakész ponty, melyet egységcsomagban, a verseny kezdetekor adnak át a főzőcsapatok számára. Ebből a mennyiségű halból a szakemberek szerint 10 liter halászlé készíthető. Ennek a fele, tehát 5 liter halászlé 10 szelet hallal a szervezőket, másik fele a főzőcsapatokat illeti meg. A szervezők a 10 adag halászlevet az általuk rendelkezésre bocsátott, számozott bográcsból kóstolójegyre értékesítik a fesztivál látogatók számára. Felhívjuk a főzőcsapatok figyelmét, hogy a zsűrinek feltálalt és az értékesítésre átadott halászlének azonos minőségűnek és tartalmúnak kell lennie!

A csapatok saját felszerelése: A versenyhez felhasználni kívánt további, vagy más helyettesítő eszközökről, anyagokról minden csapat maga gondoskodik (pl.: vágódeszkák, kések, zsiradék, hagyma, fűszerek, illetve a higiénia követelmények betartásához szükséges mosogatószerek és mosogatóeszközök stb.). Felhívjuk a figyelmet, hogy gázüzemű berendezéseket a csapatok a tűzvédelmi és biztonsági szabályok betartása mellett csak saját felelősségükre használhatnak!

A hozott anyagokra vonatkozó előírás: Minden csapat az általa hozott, az étel főzéséhez felhasználni kívánt további anyagokról (pl.: halakról, az elkészítéshez felhasználni kívánt minden ízesítőről és felszerelésről) – a fertőzés és a baleset veszélyének elkerülése érdekében – hitelt érdemlő eredet-igazolást, vagy számlát köteles magánál tartani.

Minden versenycsapat által elkészített halételből ételminta leadása kötelező a rendezők felé!

A főzőhely kijelölése: A nevezés sorrendjében a regisztrált versenycsapatok sorszámot kapnak, amely egyben a főzőhelyek egymás utáni természetbeni elhelyezkedését és növekvő számát is jelenti majd. Ugyanezek a versenyszámok kerülnek fel a bográcsok oldalára is!

Itt hívjuk fel a figyelmet arra is, hogy – külön egyet nem értés esetén – a bemutatkozásról, valamint a program egészéről fotókat készítünk és élő közvetítést teszünk fel a www.zoardnap.hu weboldalra!

Elvárt főzési adagszám:

 • 1-1 adag átadása a szakmai zsűri tagjainak (összesen 3 adag);
 • a rendelkezésre bocsátott 5 literes bográcsban 10 adag átadása a rendezők felé, (a 10 szelet halat külön edényben kérjük), amelyeket értékesíteni fognak a közösségi sátorban a kóstolójeggyel érkezők részére;
 • a 10 adag fölötti mennyiség az elkészítő versenycsapatot – szabadon történő felhasználásra – illeti meg.

A zsűrizés szempontjai:

 • az étel megfelelése a versenykiírásban foglaltaknak;
 • a csapat által készített étel:
 • látványa;
 • ízharmóniája;
 • különlegessége;
 • a versenycsapat által használt főzőhely:
 • tisztasága, rendezettsége;
 • díszítése, sajátossága.

 

A szakmai zsűri összetétele (bírálnak):

 • Krivács András, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke;
 • Ambrus György olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács;
 • Kósa László vásárosnaményi mesterszakács.

A versenynap tervezett menete:

A csapatok főzőhelyeinek elfoglalása, a számukra biztosított anyagok átadása: 8,00 óráig;

A főzés kezdete: 08.30 óra;

Az étel zsűri felé történő bemutatása: 12.00 órakor;
Az elkészült ételek kóstolására – kóstolójegy ellenében – 12.00-15.00 óra között van lehetőség. A vásárolt kóstolójegyekből származó bevétel kizárólag a rendezőt illeti meg.
A főzőverseny eredményének kihirdetése: 13.30 órakor a Nagyszínpadon;

A főzőhelyek zárása: 19.00 órakor, míg a terület és a biztosított eszközök tisztán, rendezett állapotban történő visszaadása: 20.00 óráig.

Az első három helyezett értékes díjazásban részesül.

További információ: 45/570-206; 70/363-1628

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?