Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Méregdrága lesz az ünnepi menü? Kiderült, mennyibe fog kerülni a ponty kilója karácsonykor


A karácsonyi időszakban a pontyszelet kilós ára elérheti a 4000 forintot, az afrikai harcsa pedig még ennél is többe kerülhet. Az aszályos időjárás, továbbá az üzemanyag, a takarmány és az energia árának növekedése jelentősen megviselte az ágazatot, 2021-hez képest több mint 40 százalékos drágulás tapasztalható.

Címlapkép: Getty Images

Egy hónap van hátra karácsonyig, amire a halgazdálkodási ágazat szereplői már készülnek, ugyanis a magyarországi haltermelés csaknem 40 százaléka ilyenkor kerül a fogyasztók asztalára. A Pénzcentrum utánajárt, hogy milyen halas szezonra készülhetnek a magyar vásárlók, milyen mennyiségben és milyen áron lesznek elérhetők a vásárlók kedvenc halai az ünnepi időszakban.

Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, hogy az aszályos időjárás, továbbá az üzemanyag, a takarmány és az energia árának növekedése jelentősen megviselte az ágazatot az elmúlt évben.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint pedig már tavaly 15 százalékos termelés-visszaesés volt a Dunántúlon a vízhiány miatt, az idei tapasztalatok és előrejelzések szerint 2022-ben akár 30 százalékos is lehet a termelés-visszaesés a 2020. évi termelt mennyiséghez képest.

A karácsonyi időszakban tehát a fogyasztók várhatóan

  • 1800–2000 forint/kilogrammos áron juthatnak majd élő pontyhoz,
  • 3500–4000 forint/kilogrammos áron a pontyszelethez,
  • az afrikaiharcsa-filé ára pedig kilónként 3800 és 4200 forint között fog alakulni.

Ennek ellenére Sziráki Bence bizakodó, ugyanis „idén is arra lehet számítani, hogy kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni az üzletekben és a piacokon az ünnepi időszakban is”.

Egy év alatt 42 százalékos drágulás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 októberében Magyarországon egy kiló pontyszelet vagy pontyfilé átlagára 3580 forint volt, ami 42 százalékkal magasabb, mint 2021 októberében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük