Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megszaporodtak a telefonos csalások az országban: így lehet megismerni a gyanús hívásokat


A karácsony érkezésével a csalók is gyakrabban próbálkoznak a gyanútlan embereknél.

Sajnos az utóbbi időben ismét megszaporodtak a rendőrséghez beérkező feljelentések, miszerint csalók telefonon próbálnak belőlük pénzt kicsalni a bankok nevében, és ezt általában nagyon megfontoltan, alaposan és változatos módszerekkel teszik.

Idén év elején érkeztek a rendőrséghez az első feljelentések olyan ügyekben, amikor pénzintézetek nevében kezdeményezett hívásokkal csalták ki a gyanútlan emberek pénzét, majd egyre több ilyen eset került az Országos Rendőr-főkapitányság elé. A szerv szerint ezek a visszaélések a karácsonyi időszakban még inkább elszaporodhatnak.A csalók változatos módszerekkel próbálják megszerezni a pénzt, és nincs behatárolva, melyik régióban aktívak, az ország egész területén lecsaphatnak. Hívhatnak magánszemélyeket, de akár cégeket is például nyeremény ígéretével, esetleg végrehajtási eljárásra hivatkozással vagy azzal, hogy a bankjuk nevében akarják megmenteni a hívott pénzét.

A jelenlegi bejelentések alapján már 11 bank nevében élnek vissza folyamatosan, a rendőrség pedig arra kér mindenkit, hogy ha ilyen eset történt vele, azonnal jelentse be, mivel ez segíti a nyomozást. Érdemes a hívó fél beszédstílusára, magatartására is figyelni, hiszen ezzel nemcsak a gyanús eseteket lehet kiszűrni, hanem a rendőrség munkáját is segíti.

rendőrség tanácsai sokat segíthetnek abban, hogy kiszűrjük a gyanús hívásokat:

  • Ne add ki telefonon keresztül a bankkártyád adatait, vagyis a bankkártya számát, lejárati idejét és a CVC-kódot. A bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján érzékeny banki azonosító adatokat és jelszavakat!
  • Legyen gyanús, ha azt állítják, hogy a bank biztonsági rendszere észlelt egy gyanús próbálkozást, és a bankszámla biztonságosabbá tétele érdekében le kell azonnal töltened egy applikációt!
  • Ne hagyj jóvá semmilyen tranzakciót, amelyet nem indítottál el!
  • Ha SMS formájában kapsz megerősítőkódot, azt véletlenül se add ki a vonalban lévő ismeretlennek!
  • Ha úgy tűnik, hogy a bankodtól telefonhívást kapsz, mindenképp ellenőrizd le a telefonszámot! Bontsd a vonalat, és inkább hívd vissza te a bankot!