Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megsokszorozódott az újra munkába álló nyugdíjasoknak a száma Magyarországon


Jelentősen megemelkedett a nyugdíjas korú dolgozók száma Magyarországon. A 65 év felettiek foglalkoztatására a közterhek enyhítése nagy hatással volt, ami abból látszik, hogy a létszámuk 2019-től ugrott meg, amikortól nem kellett járulékot levonni a nyugdíjas foglalkoztatottak béréből, valamint hogy 2022-től már szochómentes is a keresetük.

Fotó: getty images

A KSH korcsoportonkénti statisztikájában 2009-től 2022-ig vannak adatok a foglalkoztatott 65-74 év közöttiek számáról.

24.hu elemzése szerint a férfiaknál több mint háromszorosára emelkedett a 65 év feletti foglalkoztatottak száma az elmúlt 14 évben, a nőknél több mint négyszeresére. Az évek során azonabn mindig a férfiak közül foglalkoztatták nagyobb arányban a 65 év felettieket. Tavaly már több mint 48 ezer nőt, és több mint 61 ezer férfit foglalkoztattak a 65–74 közötti  korosztályból, míg 2009-ben még csak szűk 12 ezer nőnél is majdnem 19 ezer férfinél jelezte ezt a statisztika.

A korbetöltött (legalább 65 éves) nyugdíjasok foglalkoztatását a versenyszférában semmi sem tiltja vagy korlátozza 2023-ban. Annyit dolgozhatnak és kereshetnek, amennyit csak tudnak. A keresetük járulékmentes, vagyis nem kell fizetniük a 18,5 százalék mértékű társadalombiztosítási járulékot, csak a 15 százalékos szja-t kell levonni a bruttó keresetből. A foglalkoztató pedig mentesül a nyugdíjas keresete után a 2022. január 1-jétől változatlanul 13 százalék szociális hozzájárulási adó alól.

Forrás: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük