Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Mégsem szigorítanak! Maradhatnak hevítésre szánt dohánytermékek, de ezek eltűnhetnek a kínálatból


A korábbi hírekkel ellentétben olyanokat, amelyek íze elfedi a dohány természetes ízét. Mutatjuk a részleteket!

Fotó: MTI

Belenyúlhat a dohánytermékek kínálatába az Európai Unió

Az Európai Unió 2014-ben fektetett le a máig érvényes dohányirányelvét, amely szerint a meghatározó, jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazása tilos. Tehát nem lehet olyan termékeket értékesíteni, amelyek ízesítése elfedi a dohány természetes ízét – ez lett korábban például a mentolos cigik veszte is – írja a 24.hu.

A törvény csak a hagyományos cigarettákra és a vágott dohánytermékekre vonatkozott ezidáig. A szabályzat értelmében más termékek is bekerülhetnek a tilalmi körbe, amennyiben a terméktípus dohánypiaci részesedése eléri a 2,5 százalékot. A hevítéses dohánytermékek esetében ez megtörtént (Magyarországon is igen nagyot nőtt az arányuk), ezért Brüsszel kiterjesztené azokra is a tilalmat.

A hatályos jogszabályban azonban csak „új dohánytermék” kategória létezik, amibe a hevítéses termékek mellett más gyártmányok is beletartoznak. Ezért egy új javaslatban pontosította Brüsszel a „hevítéses dohánytermék” fogalmát. Azonban ezt az EU számos tagállamában már korábban megtették, ezért elképzelhető, hogy további egyeztetésekre lesz szükség a harmonizáció miatt.

Ha a javaslat a jelenlegi formájában lép életbe, akkor a dohányhevítő eszközök forgalmazhatók maradnak, azonban megszűnhet több, azokhoz kifejlesztett, hevítésre szánt dohánytermék. A korábbi hírekkel ellentétben azonban nem mindegyik, amelyik ízesítést tartalmaz, hanem amelyek aromája elfedné a természetes dohányízt.

Ha az Európai Bizottság jóváhagyja az új dohányirányelvet, a tagállamoknak nyolc hónapjuk lesz arra, hogy átültessék azt a jogrendjükbe. Ezután 11 hónap türelmi idejük van, hogy kivonják a forgalomból a meghatározó ízesítésű dohánytermékeket. A megjelölt határidők azonban változhatnak.