Közzétette - Kategória - Tudta-e? Érdekességek és furcsaságok a nagyvilágban

Meglepő érdekességek a hóról


Ha tél, akkor hó- így volt ez sokáig, gyermekkorunkban nem telt el úgy tél, hogy ne borította volna hosszú hetekig a tájat fehér hótakaró. Manapság azonban ritka vendég, és ezen a klímakatasztrófa sem igazán segít. Mostani cikkünkben összeszedtünk pár érdekességet róla. Tudta például, hogy a hó valójában nem is fehér? 

Az eddigi legnagyobb hópehely 

hópelyhek jégkristályokból állnak, és alakjukat, méretüket nagyban befolyásolja a hőmérséklet és a vízpára. Általában igen apró képződményekről van szó, ám olykor meglehetősen nagy pelyhekkel is találkozni. Az eddigi legnagyobb feljegyzett hópehely 38 cm hosszú és 20 cm vastag volt (1887.január 28, Montana).

A hó melegít? 

Elsőre talán meglepőnek tűnik, hiszen a hó önmagában hideg, nem is lehet sokáig a kezünkben, kesztyű nélkül megtartani egy hógolyót. Viszont, ha megfigyeli, sok állat a hóba fúrja magát a téli hidegben, hogy hibernálják magukat. Továbbá gondoljon csak az iglukra, melyeket csupán a testhő fűt fel, azok belsejében akár 40-60 fokkal is melegebb lehet, mint kint. Ennek oka, hogy a megfagyott hó remek szigetelő, mivel tele van jól szigetelő levegőmolekulákkal. 

Nem is fehér a hó 

Milyen színű a hó? Fehér- vágják rá sokan, ami csak részben igaz, hiszem valóban fehérnek látjuk. Viszont valójában nem fehér, hanem színtelen. Igazából csak annak látjuk, a jégkristályok több apró felületet hoznak létre, ami a fényt visszatükrözi. Mivel a fény minden frekvenciája visszaverődik, a hó színét fehérnek látjuk.  

Nincs két egyforma hópehely. Vagy mégis? 

Sokáig tartotta magát az az elképzelés, miszerint nincs 2 egyforma hópehely, hiszen alakjukat több minden is befolyásolja. Való igaz, a variációk száma szinte végtelen, ám 1988-ban Wisconsinban a tudósok egy hóvihar után 2 egyforma pelyhet találtak.  

/koponyeg.hu/