Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megkongatták a vészharangot: ijesztően terjed ez a betegség


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) komoly aggodalmát fejezte ki a most ismertetett jelentésében a szexuális úton terjedő betegségekkel szembeni küzdelemben jelentkező kudarcok miatt.

A WHO felhívta figyelmet egyebek mellett arra, hogy míg 2020-ban mintegy 7,1 millióan fertőződtek meg szifilisszel, addig 2022-re ez a szám már 8 millióra duzzadt. A legtöbb új fertőzöttet az afrikai, illetve az amerikai kontinensről jelentették. A bakteriális fertőzésben 2022-ben 230 ezren hunytak el. – írja az MTI.

„A szifilisz növekvő terjedése nagy aggodalomra ad okot” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Genfben.

A világszervezet szerint naponta több mint egymillió embert fertőznek meg olyan betegségek, mint a szifilisz, a kankó, a chlamydia vagy a trichomoniázis. Ez a négy – szexuális úton terjedő – betegség mind kezelhető.

A WHO szerint mindemellett a HIV-fertőzések száma is csak lassan apad: 2022-ben az új fertőzöttek száma 1,3 millió volt, ami mindössze 200 ezerrel kevesebb a 2020-as évhez képest.

Az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor előrelépésekről is beszámolt: a HIV-fertőzöttek háromnegyede már hozzá tud jutni az antiretrovirális gyógyszerekhez. A WHO kedvező fejleményként értékelte azt is: számos ország egészségügyi stratégiákat dolgozott ki, hogy elejét vegye a HIV-, illetve a szifiliszfertőzések átterjedésének az anyákról a gyermekeikre.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük