Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megjelent a rendelet: Bármikor elrendelhetnek online oktatást a következő tanévben


Online oktatás bárhol, bármikor. Megjelent a tanévkezdésről szóló rendelet a Magyar Közlönyben.
„Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el” – olvasható a tanévkezdésről szóló rendeletben, szúrta ki az Index.

“Ellenőrzési körön kívül eső elháríthatatlan ok” lehet persze a koronavírus. Az elmúlt héten több mint 14 ezer új fertőzöttet találtak. Hogy közülük hány betegnek hány oltása van, arról nem közöl információt a kormányzati tájékoztató oldal.

De ha a vírusra már nem rezonálnának jól a diákok, a tanárok és a szülők, a Belügyminisztérium arra szólította fel az intézményeket, hogy mérjék fel a gázról fatüzelésre történő átállás lehetőségét, tehát ismét a tanév rendjébe tartozhat a szénszünet kifejezés, amely alatt vélhetően online oktatásra állítaná át a Belügy az iskolákat.

Ezeken felül pedig a tanárok kilátástalan helyzete is az online oktatás felé taszítja az intézményeket, bár egyelőre van elég pedagógus az iskolákban ahhoz, hogy megkezdődjön a tanév, de könnyen előfordulhat, hogy a pedagógussztrájk tovább folytatódik. Korábban Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szövetségének (PSZ) alelnöke úgy fogalmazott, hogy a helyzet változásához minimum 45 százalékos azonnali béremelésre lenne szükség. Ha ez nem történik meg, akkor valószínűleg még többen távoznak a pályáról.

Nem adtuk fel a sztrájkot, a jogászok továbbra is keresik a kiskapukat, amiket még esetleg hagynak a jogszabályok. Egyre nehezebb sztrájkot szervezni, főleg országos szinten, de meg fogjuk találni a módját

– hangsúlyozta a Pedagógusok Szövetségének alelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában.