Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Újabb adóemelést jelentett be a kormány: 25 helyett 40 százalékos adókulccsal terhelnek egy adónemet


A változás az egyik legnagyobb olajtársaságot érinti elsősorban, éppen akkor, amikor a legfontosabb feldolgozóüzemük leállítására készülnek. A magyar kormány július 1-től vetett ki több különadót, hogy megbüntesse azokat a cégeket, amelyek „extraprofitra” tettek szert az elmúlt válságos időszakban, így a kőolajtermékek finomításával foglalkozó vállalatok sem maradtak ki „a jóból”.

Fotó: MTI

Magyarországon jellemzően az Ural típusú orosz olajfajtát dolgozzák fel, amely jóval olcsóbb, mint a Brent, hordónkénti ára pedig körülbelül 25-35 dollár között mozog a diszkontálás alapján. Az eredeti rendelet szerint ezen cégek esetében a 2022. és a 2023. adóévre vonatkozóan a különadó önadózás útján történő megállapítását vezették be, amelynek alapja az Oroszországi Föderációból származó kőolaj bekezdés szerint meghatározott világpiaci árkülönbözete – írta a Napi.hu.

A Magyar Közlönyben közzétett rendeletből azonban kiderült, augusztus 1-től 25 helyett immár 40 százalékot kell fizetni az árkülönbözet miatt, mindemellett a hatósági áras benzin- és dízelvásárlók körének korlátozásáról is döntést hoztak. A korlátozást a Mol is támogatta, azonban a kőolajtermék-előállító cégek különadó-emelése őket érinti leginkább, éppen akkor, amikor a százhalombattai Dunai Finomító leállítására készülnek, amely a legfontosabb feldolgozóüzemüknek számít.

Copy video URL
Copy video URL at current time
Fullscreen