Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megháromszorozódott nyereség és havi 1,2 milliós fizetés a még el sem készült nemzeti oltóanyaggyárban


Kijött az Oltóanyaggyár Zrt. éves beszámolója is, amiből az látszódik, hogy bár hivatalos átadó ünnepség gyár híján még mindig nem volt, a háttérben nagyon is történnek dolgok. Például a nyereségét megháromszorozták.A 2020-ban létesített Oltóanyaggyár a tavalyelőtti 100 ezer forintos árbevételét 2022-ben 764 ezer forintra növelte, míg nyereségét 32 ezer forintról 93,5 ezerre. Mindez egy oltóanyaggyárhoz képest elenyésző összeg, de arra mindenesetre bizonyíték, hogy egyszer talán valóban beindul a termelés – írja az Mfor.hu.

Készítő: Czeglédi Zsolt
|
Forrás: MTI/MTVA

Az Oltóanyaggyár körüli homályról utoljára a 24.hu kérdezett a Kormányinfón, melyre Varga Mihály pénzügyminiszter így válaszolt: „A háborús helyzet és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt némi csúszás van a kivitelezési projektben, de halad a beruházás. Én láttam erről fotókat, meggyőzőek voltak, tehát ez a beruházás folyamatban van”Gulyás Gergely szerint „nagyon jól halad” az Oltóanyaggyár építése, és hozzátette: „Kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben, hogy túl vagyunk a pandémián, milyen oltóanyagot kell gyártani. Tehát ebben van egy szakmai egyeztetés, az egészségügyi államtitkársághoz tartozik, akkor tud elindulni. Attól függ, hogy mit fogunk gyártani, mert koronavírus elleni oltóanyagot már nem biztos, hogy érdemes gyártani”.

És a friss beszámolóban olyan adatokra lehet bukkanni, amelyekből azt a következtetést lehet levonni, hogy valóban készülget-épülget.

2022-ben ugyanis a tulajdonos Debreceni Egyetem a Nemzeti Oltóanyaggyár beruházás előkészítési és megvalósítási feladataira 4 milliárd forint finanszírozási előleget kapott. Ez a rövid lejáratú kötelezettségek között fel is van tüntetve, amely a korábbi 75 millióról ugrott meg jelentősen, 4,6 milliárd forintra. A rövid távú kötelezettségek azonban veszélyesek is lehetnek, mert 1 éven belül ki kell ezeket egyenlíteni.

De egyéb mutatók is jócskán megemelkedtek:

  • az anyagjellegű ráfordítások 53,6 millióról 130,6 millió forintra
  • az egyéb ráfordítások 142 millióról 463 millió forintra
  • hiába nincs még gyár, legjelentősebben a személyi ráfordítások nőttek, 194 millióról 463,2 millió forintra. Nem is lehet csodálkozni ezen, hiszen a beszámoló szerint a létszám egy év alatt 12 főről 22 főre duzzadt (bár az Opten adatai már 34 főről árulkodnak). A 22 főre munkabérére 321 642 000 forint jutott, tehát átlagosan irigylésreméltó havi bruttó 1,2 milliót visznek haza a még mindig nem üzemelő gyárból a dolgozók
  • a befektetett eszközök is óriási mértékben nőttek, 1 milliárdról 5,5 milliárd forintra, ami azt jelezheti, hogy folyamatosan szerzik be a gyár berendezéseit, gyártósorait
  • illetve az Oltóanyaggyár a pénzügyi műveleteit egy év alatt nulláról 91 millió forintra tornázta fel.

A vezető tisztségviselőknek fizetett juttatások sem elhanyagolandóak: 63,8 millió forintot vittek haza, míg a felügyelő bizottság tagjainak fizetett tiszteletdíj tavaly 12,3 millió volt.

További részletek a Mfor.hu cikkében olvasható.

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük