Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megfigyelési ügy: kellemetlen dolog derült ki a Facebookról és az Instagramról


A jelek szerint a Facebook és az Instagram figyeli a kiskorúak böngészési tevékenységét, az így szerzett adatokat pedig hirdetési célokra használhatja fel.

Újabb, igen kellemetlen részlet látott napvilágot arról, hogyan működik a Meta ernyővállalat alá tartozó Facebook és Instagram. A The Guardian beszámolója szerint egy nemrég elvégzett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a közösségi oldalon és a képmegosztó platformon olyan szoftvert használ, amely a kiskorú felhasználók böngészési tevékenységét rögzíti és gyűjti.

A cég júliusban azt jelentette be, hogy a hirdetők a fiatal felhasználókat három szűrő – életkor, nem, tartózkodási hely – alapján érhetik el a hirdetéseikkel, nem pedig olyan specifikus információk alapján, mint például az érdeklődési köreik. Csakhogy a Global Action Plan nevű környezetvédelmi szervezet, a technológiai nagyvállalatok megreformálásra törekvő Reset Australia, valamint a gyerekeknek szóló reklámok ellen kampányoló Fairplay által közösen elvégzett vizsgálat arra jutott, hogy a Facebook továbbra is figyeli a kiskorúak böngészési szokásait, és össze is gyűjti ezeket az adatokat.

A szervezetek három hamis fiókot hoztak létre: egy 13 éves és két 16 éves fiatalnak adták ki magukat. Emellett képesek voltak megnézni, hogy a cég milyen adatokat gyűjtött róluk, miközben az interneten böngésztek.

A szakemberek megállapították: a Facebook adatokat gyűjthet a megnyitott böngészőlapokról, és olyan információkat szerezhet, hogy melyik gombra kattintottak az adott oldalon, milyen kifejezésekre kerestek rá, milyen termékeket vásároltak vagy tettek be a virtuális kosarukba. A lap azt írja, a szakértők szerint erre semmilyen indoka nincs a közösségi oldalnak, kivéve, ha ezeket az adatokat hirdetések megjelenítésére akarja használni.

The Guardian szerint a Meta tagadja, hogy a Facebook és az Instagram hirdetésmegjelenítéséért felelős algoritmusa felhasználná ezeket az adatokat, hogy reklámokat jelenítsen meg a 18 éven aluliaknak.

Az ügyben 44 érdekvédelmi szervezet írt nyílt levelet Mark Zuckerbergnek, amelyben sürgették, hogy a vállalat hagyjon fel a gyermekeket célzó adatgyűjtéssel.