Közzétette - Kategória - Egyéb

Megduplázódik az idénymunka adóterhe, pedig embert is alig találni


Július 1-től élesednek a változások, mutatjuk, mire lehet számítani. Az adózási szabályok változásáról néhány héttel ezelőtt írtunk, hiszen fontos részletek jelentek meg a Magyar Közlönyben az extraprofitadóhoz kapcsolódóan. Lényeges változás, hogy megnövekednek az alkalmi munka közterhei.

Most a Könyveléscentrum.hu foglalta össze, hogy milyen szabályok vonatkoznak pontosan az alkalmi munkára (egyszerűsített foglalkoztatás).

Az alkalmi munka minimális összege 2022-ben: az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként (vagy teljesítménybérként) legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár a munkavállalónak.

Jelenleg

  • a kötelező legkisebb munkabér: 200 000 forint,
  • a garantál bérminimum: 260 000 forint.

Az alkalmi munka egy bizonyos határig adómentes: természetes személynek nem kell jövedelmet megállapítania és bevallást benyújtania, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele nem haladja meg az egyszerűsített foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) vagy – ha részére alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a garantált bérminimum 87 százaléka jár – a garantált bérminimum napibérként meghatározott összege 130 százalékának szorzatát.