Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megállás nélkül özönlenek Magyarországra a külföldi munkavállalók


Hivatalosan már több mint 70 ezer külföldi dolgozik Magyarországon, azonban a létszámuk ennél minden bizonnyal magasabb. Ráadásul folyamatosan növekszik: a Portfolio-nak nyilatkozó szakértők szerint havonta 500-1000 külföldi munkavállaló érkezik Magyarországra, főképp az iparba. A munkaerőhiány miatt a következő években is meghatározó lehet a külföldiek beáramlása, akik egyre több országból érkezhetnek hazánkba könnyített feltételek mellett. A következő időszakban több óriásberuházáson is dolgozhatnak.

Technician working in factory front of milling cutting machine

Habár a hazánkban dolgozó külföldiek számának becslését számos bizonytalanság övezi, annyi biztos, hogy hivatalosan minden korábbinál több, 70 ezer külföldi dolgozott Magyarországon a tavalyi év közepén – derült ki a KSH adataiból, amelyet a Portfolio megkeresésére közölt a hivatal.

Az adatokat a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatokra kiterjedő felmérés tartalmazza (lásd későbbi keretes írásunkat). A 70 ezres létszám 20%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, ami azt mutatja, hogy a külföldi munkavállalók száma folyamatosan emelkedik hazánkban. Havonta 500-1000 fő érkezik most. A Magyarországon működő cégek részéről egyre nagyobb az igény a külföldi munkaerőre

– mondta a Portfolio-nak Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. Még karácsony előtt pár nappal is hoztak munkavállalókat, mert akkora volt rájuk az igény. A szakember szerint havi szinten 500-1000 fő között lehet most az érkezők száma.

Ezek jellemzően globális cégek, illetve azok, ahol jóval magasabb ütemben kellett volna felépíteni a munkaerőállományt, mint ahogy az sikerült. Leginkább az autóipari, az élelmiszeripari cégek, a fémipar, a műanyag- és gumiipar, illetve az elektronikai összeszerelőgyárak igénylik a külföldi munkaerőt.

További részleteket a Portfolio cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük