Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Még tovább drágulhat a kenyér hamarosan


A KSH legfrissebb adatai szerint idén márciusban átlagosan 875 forintba került egy kiló fehér kenyér. Pedig 4 éve még csak 333 forintot kértek érte. Az agrárminiszter szerint az Oroszország elleni szankciók miatt mindenhol drágul a kenyér, ráadásul nálunk azért is drágul, mert Magyarországon volt a legolcsóbb.

„53 forintba kerül az a gabona, ami egy kenyérben benne van. Az összes többi, az minden más. Ami a mi hatáskörünk, az az 53 forint” – idézi az RTL Híradó Nagy István szavait.Raskó György agrárközgazdász szerint a 18 százalékos áfa mellett 4, illetve 5 százalékos kiskereskedelmi különadó is beleépült a kenyér árába 2021 óta.

A híradónak nyilatkozó pékségek hamarosan további áremelést terveznek. A Csizmadia és Társai Kft. pékségében a dolgozók többsége a szakmunkásoknak járó garantált bérminimumot kapja, amit 10 százalékkal emeltek tavaly december elsejével. Ezt próbálják kigazdálkodni, miközben az üzemanyagárak is emelkednek. A cég ügyvezetője szerint idén még nem emeltek árat, mert abban bíztak, h megbirkóznak a helyzettel, de az elkövetkező időben biztosan emelni fognak.

Az MNB kimutatásai szerint jelenleg már az uniós átlagnál is drágább Magyarországon a kenyér, miközben a koronavírus-járvány előtt az átlag 80 százalékát sem érte el.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük