Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Még plusz egyhavi juttatást kapnak a nyugdíjasok


A kormány négy hónap leforgása alatt nemcsak plusz egyhavi nyugdíjat fizet ki 2022 februárjában, hanem az egyszeri intézkedéseivel még egy hónapnyi juttatást odaad az idős korosztálynak.

Négy hónap alatt ezek a főbb lépések javítják a nyugdíjasok jövedelmi helyzetét érzékelhetően:

  • visszamenőleges nyugdíjemelés 2021 novemberében (1,2 százalék), a tervezettnél még magasabb 2021-es infláció kompenzálása miatt.
  • a nyugdíjprémium kifizetése novemberben: a nyugdíjak méretétől függetlenül mindenkinek egységesen 80 ezer forint.
  • nyugdíjemelés 2022 januárjában: a magasabb infláció miatt 5 százalékkal emeli a kormány a nyugdíjakat.
  • az eredeti tervek szerint 2022 februárjában kétheti 13. havi nyugdíj járt volna, de már jövőre megkapják a 13. havi nyugdíj teljes összegét az érintettek.

Portfolio számításai szerint a 13. havi nyugdíj mellett a másik három juttatással még csaknem egy havi nyugdíjnak megfelelő pénzhez jutnak az idősek. A novemberi nyugdíjemelési többlet és a nyugdíjprémium kifizetése 250 milliárd forintnyi plusz kiadást jelent az idei költségvetés számára, a jövő januári magasabb nyugdíjemelés pedig éves szinten akár 80 milliárd forint többletkiadás.

A kormány idén november és 2022 januárja között 330 milliárd forintnyi extra kiadást vállal fel a nyugdíjasok számára. A 2021-es eredeti költségvetésben célul az idei egész évre vonatkozó nyugellátás összegét 3907 milliárd forintra várta a kormány, így éppen plusz egyhavi nyugdíjat ad oda az idős korosztálynak (a 3907 milliárd forint egytizenketted része ugyanis 325 milliárd forint). Más szóval a jövő februári, valódi 13. havi nyugdíj kifizetése mellett az egyszeri kompenzációkkal a kormány egy 14. havi plusz nyugdíjat is odaad a több mint 2,5 millió érintettnek pár hónap alatt.

A kifizetések előtt, 2021 októberében az átlagnyugdíj 151 500 forint körül volt, erre a novemberi, visszamenőleges nyugdíjemelés éves szinten 22 ezer forintnyi pluszt jelentett. Ehhez adódott hozzá a szintén novemberben kifizetett 80 ezer forintos prémium. A magasabb januári emeléssel pedig havonta háromezer forinttal jár jobban, ami éves szinten 36 ezer forintnyi plusz jövedelmet jelent. Tehát az átlagnyugdíjat kézhez kapó személy összesen a fenti három jogcímen 138 ezer forintnyi extra jövedelemhez jut 2022 év végéig.