Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Még idén emelkedhet a minimálbér összege! Ennyire számíthatnak a magyar munkavállalók


Eddig csak azt lehetett tudni, hogy jövőre várható emelés, ám most úgy tűnik, egy korrekció akár még idén megtörténhet.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, sajtóértesülések szerint állítólag összeolvadna a a minimálbér és a garantált bérminimum, melynek eredményeképpen a jelenlegi 232 ezer forintról 312 ezer forintra emelkedne a minimálbér 2024-ben.

Napi.hu pedig most megkereste az ügyben a Liga Szakszervezetek elnökét, Mészáros Melindát, aki megosztotta, a múlt heti tárgyalás, melynek során a szakszervezetek és a munkáltatók egyeztettek a minimálbér-emelés kapcsán, nem volt eredménytelen.

A Liga Szakszervezetek elnöke a portálnak nyilatkozva rámutatott, a minimálbér korrekciója nem most merült fel először, a tavaly év végén megkötött bérmegállapodásban ugyanis már rögzítették az aláíró felek az évközi béremelés feltételeit.

Mészáros továbbá azt is felidézte, hogy a minimálbér idén januárban 16 százalékkal emelkedett, ám rámutatott arra is, hogy az idei éves infláció minden várokozást felül fog múlni, ami azt jelenti, hogy ha nem eszközölnek korrekciót, úgy reálbércsökkenés történne, ami leginkább a legalacsonyabb keresetűeket és a szociális ellátásra jogosultakat érintené.

Ennek elkerülése érdekében tehát elengedhetetlen az évközi minimálbér-emelés, melytől közlése szerint a munkáltatók sem zárkóztak el. A Liga elnöke a továbbiakban kiemelte, az idei évre vonatkozó kiegészítő megállapodást még valóban nem tudtak aláírni a felek, ennek legfőbb akadálya pedig az, hogy a 2023-as év egészére vonatkozó, végleges inflációs adat csak januárban jelenik meg.

Ugyanakkor ez az adat kulcsfontosságú, hiszen ez dönti el, hogy milyen mértékű legyen a minimálbér és a garantált bérminimum idei évi emelése. Mészáros Melinda három javaslatot is megfogalmazott a béremelés kapcsán, melyekre a munkáltatók is nyitottak:

  • a felek az inflációs előrejelzés alapján állapodjanak meg;
  • a felek az inflációs előrejelzés alapján kössék meg az évközi béremelésre vonatkozó kiegészítő megállapodást úgy, hogy amennyiben a tényleges adat eltér, ezt az eltérést figyelembe vegyék a jövő évi minimálbér-tárgyalásokon, magyarul minél magasabb lesz az infláció, annál nagyobb mértékben nő a minimálbér;
  • a felek együtt tárgyaljanak az idei bérkompenzációról és a jövő évi minimálbér-emelésről, a tárgyalások alapját képező összeg pedig az idei kiegészítéssel megemelt virtuális összeg lenne, amire még jönne januártól a rendes év eleji béremelés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük