Jóna Bence, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője jelezte, hogy áprilisban egy év alatt alapanyagárak közül a cukor, illetve a kakaó-csokoládé ára nőtt a legnagyobb mértékben (előbbi 30,4 százalékkal, utóbbi pedig 9,2 százalékkal) – írja az economx.hu.
Globális szinten átlagosan csökkennek az élelmiszerárak 2022 második felétől kezdődően – kivéve a cukornál, ahol csak az utóbbi hónapokban látható mérséklődés az árakban. A globális folyamatok idővel a hazai árakban is megjelennek:
- a liszt ára már csökkent idehaza is (áprilisban 19,7 százalékkal éves alapon),
- ahogy a tejtermékeké is (a tej ára áprilisban 9,3 százalékkal mérséklődött éves alapon),
- a cukornál ugyanakkor egyelőre jelentős drágulást láthatunk idehaza (áprilisban 30,4 százalékkal emelkedett).
A szakértő szerint a világpiaci csökkenő trend hatása még nem érvényesül hazánkban. Ez és a kakaó árának drasztikus emelkedése nehéz helyzetet teremt a hazai fagylaltozóknak. A lángos készítéséhez használt alapanyagok fogyasztói átlagára idén áprilisban az egy évvel korábbi szinthez képest ugyan csökkent – például liszt, tejföl, sajt, tej, étolaj –, de ezzel együtt is magas szinteken stabilizálódtak az árak.
Elmondták, hogy az alapanyagok árának alakulása mellett egyéb tényezők miatt is várható áremelés a fagylaltozóknál, illetve strandételeket áruló helyeken, hogy ki tudják termelni az emelkedő költségeket és talpon tudjanak maradni:
- üzemeltetési költségek emelkedése (például rezsidíjak, bérleti díjak),
- munkaerőhiány miatt emelkedő bérek.
Bár mindkét esetben kismértékű enyhülés tapasztalható 2023-hoz képest, a költségek emelkedését nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban a vállalkozások a kereslet árérzékenysége miatt. Ez azt jelenti, hogy bizonyos összeghatár felett már nem vennék, vagy csak jóval kisebb mennyiségben az adott árut.
Nőtt a gabona ára világszerte, emiatt még drágább lesz a kenyér.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A gabonaár-indexe jelentősen, 6,3 százalékkal emelkedett havi szinten, a főbb gabonafélék globális exportárai nőttek havi összevetésben, a búza ára emelkedett a legnagyobb mértékben. A FAO gabonaár-indexe azonban a meredek havi emelkedés ellenére májusban 8,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjában jegyzett szinttől.
A növényi olajár-index 2,4 százalékkal csökkent havi szinten. Az index esését leginkább a pálmaolaj nemzetközi jegyzéseinek gyengülése okozta, amely bőven ellensúlyozta a szója-, repce- és napraforgóolaj árának emelkedését.
A tejárindex havi szinten 1,8 százalékkal, éves összevetésben 3,5 százalékkal emelkedett májusban. Az indexben szereplő összes tejtermék nemzetközi jegyzése emelkedett az év ötödik hónapjában a növekvő kereslet következtében. A húsárindex alig változott, 0,2 százalékkal csökkent havi bázison, miután a baromfi- és szarvasmarhahús nemzetközi ára csökkent, miközben a sertés- és juhhúsé emelkedett. A húsárindex éves összevetésben 1,3 százalékkal esett májusban.
A cukorárindex májusban az egymást követő harmadik hónapban csökkent havi szinten és 7,5 százalékkal állt az áprilisi szint alatt, ezzel 2023 januárja óta a legalacsonyabb szintet érte el; az index éves összehasonlításban 25,5 százalékkal esett.
Forrás: economx.hu!MFor.hu/MTI