Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Mark Zuckerberg figyelmeztet – Leállhat végleg a Facebook és az Instagram is Európában


Ha a Meta nem kap lehetőséget arra, hogy európai felhasználóinak adatait amerikai szerverekre továbbíthassa, és az azokon tárolt adatokat feldolgozhassa, a Facebook és az Instagram egész Európában leállhat – figyelmeztetett a vállalat az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek benyújtott éves jelentésében.

A Meta számára a kulcskérdés a transzatlanti adattovábbítás, amelyet az úgynevezett adatvédelmi pajzs és más modellmegállapodások szabályoznak. Az adattovábbítást lehetővé tevő jelenlegi megállapodásokat azonban az Európai Unió viszont éppen felülvizsgálja, írja a Napi.hu.

A vállalat a Privacy Shield (Adatvédelmi Pajzs) nevű transzatlanti adattovábbítási keretrendszert használta jogalapként a személyes adatok kezeléséhez és feldolgozásához. Ezt a szerződést azonban az Európai Bíróság 2020 júliusában adatvédelmi jogsértések miatt megsemmisítette.

Mark Zuckerberg cége arra figyelmeztet, hogy ha nem fogadnak el új keretrendszert, akkor a vállalat “valószínűleg” nem lesz képes a legfontosabb termékeit és több szolgáltatását – köztük a Facebookot és az Instagramot – az EU-ban működtetni. A Facebook egyelőre nem reagált a sajtómegkeresésekre az üggyel kapcsolatban.

Forrás: