Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Marad a közmunkaprogram: a kormány hétmilliárd forintos többlettámogatást biztosít a programokra


Még idén hétmilliárd forint többletforrást biztosít az állam a futó közmunkaprogram folytatására, jövőre pedig 110 milliárd forintot szánnak rá a költségvetésből – mondta el a Magyar Nemzetnek a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Fotó: nepszava.hu

A lap szerdai számában megjelent interjúban Rétvári Bence a közfoglalkoztatást a kormány egyik sikeres programjának nevezte a 2010 utáni időszakból. “A kormányzásunk elején magas volt a munkanélküliség, ezért sokaknak csak a közfoglalkoztatás tudott munkát és jövedelmet biztosítani a segélyek helyett. A gazdasági növekedésnek köszönhetően egyre több munkahely jött létre az utóbbi években, ami miatt logikusan csökkent a közmunkások száma” – tette hozzá.
A közfoglalkoztatottak létszáma 2016-ig folyamatosan, több mint kétszázezerre nőtt, majd ez a létszám a gazdasági növekedéssel és az egyre több munkahely létrejöttével mára hetvenezerre csökkent

– ismertette.

Rétvári Bence emlékeztetett rá, a baloldal a kezdetektől támadta a közfoglalkoztatást, pedig az sokaknak nyújtott segítséget és kiszámíthatóságot.

Legutóbb azzal riogatott a baloldal, hogy jövőre töredékére csökken a közfoglalkoztatás költségvetési támogatása, ezért leállnak a közfoglalkoztatási programok. Ez természetesen teljesen alaptalan rémhírkeltés volt

– jegyezte meg, és felhívta a figyelmet arra, hogy a közfoglalkoztatási programok általában tavasszal indulnak, “és ez 2023-ban is így fog történni”.

Rétvári Bence kifejtette: a szankciók miatt egész Európát energiaválság sújtja, magas az infláció, gazdasági válság és a munkanélküliség veszélye fenyeget.

Most tehát különösen fontos, hogy Magyarországon van egy kipróbált és jól működő közfoglalkoztatási program, ami nehéz helyzetben kínál átmeneti segítséget a munkahelyüket elvesztőknek

– hangsúlyozta.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság és munkaerőpiac egyelőre válságálló, továbbra is rekordmagas (4,7 millió) a foglalkoztatottak száma, 3,8 százalékra csökkent a munkanélküliség, ami az ötödik legalacsonyabb az Európai Unióban.

A szankciós válság miatt a kormány a munkahelyek védelmére számos programot indított el, ilyenek például a vállalkozói kamatstop, a kis- és középvállalatok rezsitámogatása, a gyármentő program vagy épp a Széchenyi-kártya-program

– sorolta az államtitkár.

MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük