Közzétette - Kategória - Tabuk nélkül - Szerelem, Szex és Párkapcsolat

Már statisztika is bizonyítja: tönkreteszi a párkapcsolatokat a közösségi média


Néhány év alatt a közösségi oldalak olyannyira elterjedtté váltak, hogy ma már nem is igazán ismerünk olyan személyt, aki ne lenne fent például a Facebookon. Noha tény, hogy ezeknek köszönhetően az életünk bizonyos részei pozitív irányba változtak (például könnyebb a kapcsolattartás), a párkapcsolatoknál nem egészen ez a helyzet. Nagyon sok esetben ugyanis a közösségi oldalak tehetnek a szakításról!

Nem is gondolnánk, hogy a Facebooknak erős romboló hatása lehet, de az igazság az, hogy valójában elég komoly problémákat okozhatnak a közösségi oldalak a párkapcsolatokra nézve. Sőt, ez olyannyira veszélyes lehet, hogy egy brit felmérés során kiderült, minden harmadik válófélben lévő pár a Facebookot hibáztatta a kapcsolat megromlásáért.

Ez az arány mindössze pár év alatt ugrott meg ilyen magasra, és elgondolkodtató: ha már a házasságban élő emberek is hajlandóak emiatt különválni, milyen magasak lehetnek az arányok azon pároknál, akik csak rövidebb ideje vannak együtt, és nem köti össze őket a házasság? Talán nem lepődsz meg, ha azt mondjuk, hogy elég magas.

A féltékenység kiváltó oka

Több dolog is szerepet játszik abban, hogy az emberek a közösségi média miatt szakítanak egymással. A vitákat ugyanis nagyon gyakran a féltékenység váltja ki, a Facebookhoz hasonló oldalak pedig kiapadhatatlan forrást biztosítanak ehhez.

Már egy szimpla lájk vagy komment is előidézheti a zöldszemű szörnyet, és ez elkezdi megingatni a bizalmat is. Hiszen sokan attól tartanak, hogy bár a pasijuk már nem lájkolja azt a lányt, aki miatt elkezdődtek a viták, titokban még nézegeti.Ez olyannyira gyakori probléma, hogy a felnőtt emberek 16 százaléka szerint a Facebook az első számú dolog, ami féltékenységet okoz a kapcsolatukban; 14 százalék pedig emiatt képes még kutatni is a párja telefonjában azért, hogy bizonyítékot találjon a megcsalásra.

Túl sok online töltött idő

Azt gondolnánk, ebből kifolyólag az emberek legnagyobb problémája az, hogy a másik mit csinál a közösségi oldalon. Csakhogy a McKinley Irvin-kutatás bebizonyította, hogy bár ez is fontos, nem csak ez okoz konfliktusokat.

Nagyon sokan ugyanis azért kezdenek el veszekedni például a Facebook miatt, mert úgy érzik, a másik nagyon sok időt tölt online, ahelyett, hogy közös programokat szerveznének.

Az már csak hab a tortán, ha egy volt barátnővel beszélget, vagy más lányok képeit kommenteli…

Szigorúan védett jelszavak

Nincs azzal baj, ha valaki nem szeretné megosztani a párjával a jelszavát, hiszen mindenkinek van privát élete, és senki sem örül annak, ha a szerelme minden üzenetét leellenőrzi lefekvés előtt.

Csakhogy a probléma ott kezdődik, ha valaki konkrétan titkolózni próbál, és a telefonját még csak elő sem veszi a másik közelében.

Egy másik kutatás szerint minden tizedik felnőtt elismerte, hogy azért sem osztaná meg a párjával a jelszavát, mert olyan dolgokat (leginkább üzeneteket) rejteget a profiljában, amiket nem szeretne megmutatni a másiknak.

Titkos profilok

A közösségi média világában a megcsalás könnyebb lett, mint valaha.

Az emberek sokkal egyszerűbben beszélgetésbe tudnak elegyedni másokkal, legyen szó egy ismeretlen személyről, vagy egy ismerősről.

Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan funkciók is, amelyek során az üzenetek bizonyos idő eltelvétel törlődnek, így senki sem láthatja, miről beszéltek másokkal.

Sőt, a felnőtt emberek 8 százaléka azt is elismerte, hogy hoztak már létre titkos profilt, amin ismerkedni kezdtek másokkal.

Állandó vitaforrás a közösségi média

Összességében mindegy, hogy egy lájk vagy a túlzott online élet miatt, de a párok 25 százaléka elismerte, hogy heti egyszer vitatkoznak a Facebook miatt – minimum.

Sőt, minden ötödik ember talált már valami olyat a párja profiljában, ami megingatta a bizalmat, de csak az emberek fele merte felhozni a dolgot a másik előtt. Sokan inkább magukban őrlődnek, nyomozni kezdenek, hogy biztos választ találjanak, ami a kapcsolat megingásához, még több vitához, majd végül szakításhoz vezet.

A legjobb, amit tehetsz, ha nem kutakodsz a párod után, nem ellenőrzöd, mit csinál online, és megpróbáltok minél kevesebb időt online tölteni, ha éppen együtt vagytok!

/www.bien.hu/