Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Már nem „kopogtat a NAV”, de mindent lát – Elképesztően megnőtt a NAV hatásköre


A NAV-nak nincs joga felülvizsgálni a jegyzői határozatokat, csupán széles feladatkörének köszönhetően végrehajtja azokat – mondta hétfőn Vágujhelyi Ferenc, az adóhatóság elnöke.

Képünk illusztráció

Nemzeti Adó és Vámhivatalnak 13 évvel ezelőtt, létrejöttekor 820 feladatköre volt, ez mára 1217 feladatkörre bővült – mondta el egy háttérbeszélgetésen Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke.

„Olyan dolgokért felelünk, mint például ha valakinek szemetes a telke, büdös vagy hangos vagy bármi ilyesmi, akkor a jegyző vagy a kormányhivatal határozatát nekünk kell kikényszeríteni. Nekünk kell adott esetben végrehajtani is, például el kell szállítanunk a szemetet is. Ezek nem olyan klasszikus feladatok, mint amik egyébként adó-, vám- és bűnügyi hatósági körbe tartoznak… A társadalommal sokkal több lett az interakciónk, és a sajtó is emlékszik rá, hogy például Balatonfüreden tyúkólat kellett bontanunk” – mutatott rá.

A NAV-nak nincs joga felülvizsgálni a határozatokat, csupán végrehajtja azokat – tette hozzá az elnök, aki beszélt arról is, hogy mivel érzékeny adatokkal dolgoznak, azokat nem oszthatják meg a közvéleménnyel.

„A közteherviselésbe vetett bizalmat és konkrétan

a közteherviselést végrehajtó szervezetbe vetett bizalmat erősen amortizálhatja az, ha az adózók akár az ízlésüknek megfelelő, akár az ízlésükkel ellentétes politikai vélemény képviseletében látják a NAV-ot.

A NAV viszont nem pártpolitizál. Természetesen az adópolitika formálásában részt veszünk, a társadalommal együtt élünk. A politika eredetileg a város vagy a közügyeinkkel való foglalkozást jelenti. Természetesen különböző szakterületeink a saját szakmájukon belül ilyet végeznek” – részletezte.

Vágujhelyi Ferenc hangsúlyozta: a jog és a társadalom nyelve nem mindig pontosan ugyanaz, különösen a stílusát tekintve. Ezért is fordulhat elő, hogy a NAV reakciója sokszor kontraproduktív. Ezt lefordítani a társadalom nyelvére a média feladata – tette hozzá az elnök.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük