Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Már a nyári melegben is jól terjed az omikron új variánsa – Emelkedőben a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon


Képünk illusztráció Fotó: AFP

A heti adatközlés bevezetése óta először emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A számok még alacsonyak, de érdemes figyelni a trendeket – írja a telex.

Az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban, vagy Ausztriában, de Csehországban és Romániában is egyre több fertőzöttet találnak. Portugáliában már le is zajlott a hatodik hullám, amit az omikron egy új alvariánsa okozott. Ez az eddigieknél is gyorsabban terjed, az omikronfertőzésen átesettek is elkaphatják, de aki be van oltva, annál nem okoz súlyos szövődményt. Németországban nagyon emelkedik a fertőzöttek száma. A szakemberek újra javasolják a maszkok önkéntes használatát a tömegben, de a negyedik vagy ötödik oltásnak a leginkább veszélyeztetetteken és az egészségügyben dolgozókon kívül egyelőre nem látják értelmét. Készülnek a nyári–őszi hullámra.

Május eleje óta már csak hetente közöl adatokat a koronavírus-fertőzöttek számáról a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A döntés abból a szempontból indokolt volt, hogy március közepére lefutott az omikron által okozott ötödik járványhullám Magyarországon. Abból a szempontból viszont nem volt jó ez a lépés, hogy a heti adatokat nem lehet összehasonlítani a 2020 márciusa óta naponta közölt adatokkal.

Lehet, ön is észrevette ismerősei körében, hogy ismét egyre több a koronavírusos. Ez eddig nagyrészt szubjektív tapasztalat volt, de a mostani héten az adatok is visszaigazolják. A heti adatközlés bevezetése óta most először emelkedett ismét a fertőzöttek száma az előző héthez képest.

A vészharangokat azért talán még korai megkongatni. Míg június második hetében 1636, addig a harmadik héten 1961 fertőzöttet regisztráltak. Ez most átlagosan napi 280 fertőzöttet jelent. Ilyen alacsony esetszám tavaly szeptember közepén, a negyedik hullám felfutása előtt, és idén május elején volt, amikor az omikronhullám véget ért.

Jóval több fertőzött lehet, mint ahányról tudunk

Az óvatosság azonban nem árt, a Covid most sem veszélytelen. A múlt héten 32-en haltak meg a szövődmények miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint többségükben idős, krónikus betegek hunytak el. Az áldozatok alapadatait felsoroló lista szerint a legfiatalabb elhunyt ezúttal 60 éves volt, a legidősebb 94, az elhunytak átlagéletkora 77 év. Jelenleg 197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

A fertőzöttek valós száma a hivatalosan közölt adat sokszorosa lehet. Mostanra már van annyi tapasztalatuk az embereknek a Coviddal, és a félelem is alábbhagyott, hogy a tünetek megjelenésekor a többség feltehetően már nem megy el hivatalos tesztelésre. A gyógyszertárakban beszerezhető olcsó gyorstesztekkel elég nagy biztonsággal kimutatható otthon is a fertőzés, amely az esetek döntő részében enyhe tünetekkel jár. Hasznos lenne, ha tudnánk, hogy hány tesztet végeznek el, azaz mennyire van egyáltalán rálátásuk a hatóságoknak a vírus jelenlétére, és hogy mekkora arányban találnak most pozitív eseteket, de ilyen adatot nem közölnek. Egy megbízható mérőszámunk még van: egyelőre a szennyvízben mért víruskoncentrációban nincs jelentős változás, ami kb. 8-10 nappal jelzi előre az esetszámok növekedését.

Közben viszont érkeznek hírek Nyugat-Európából és a szomszédos országokból:

  • Egy hét alatt közel félmillióval nőtt a Covid-fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban.
  • Németországban az esetszámok emelkedése miatt szakemberek ismét azt tanácsolják, hogy a tömegben érdemes felvenni a maszkot. Őszi hullámra számítanak.
  • Olaszországban is emelkednek az esetszámok.
  • Ausztria ellentmondásos lépést tesz: ott is egyre több ugyan a fertőzött, de most szüntetik meg az igazán soha be nem vezetett kötelező oltást. Ez összefüggésben lehet a közelgő tiroli és alsó-ausztriai tartományi választásokkal.
  • Érkezett hír Romániából is arról, hogy „egy hét alatt több mint 20 százalékkal emelkedett” az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Mielőtt ettől pánikba esne valaki, érdemes megnézni, mit is jelent ez: június 9–13. között 2112, június 13–19. között pedig 2609 új esetet jegyeztek fel a 19 milliós országban. Ez napi átlagban 372 új fertőzöttet jelent, ami még nem magas szám, de a trendet érdemes figyelni. Fontos, hogy Romániában is kimutatták már az omikron BA.5 nevű, gyorsan terjedő alvariánsát (erről később még szó lesz).
  • Ugyanez igaz Csehországra, ahol már harmadik hete újra emelkedik a fertőzöttek száma. A legutóbbi héten 3300 esetről tudnak, ami 1100-zal több, mint az előző hét napban.