Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Magyarországon is berobbanhat az új Covid-variáns, a FLiRT


A virológusok már hetek óta készülnek az esetszámok növekedésére, mert  itthon is járványszerűen terjedhet az Egyesült Államokban azonosított koronavírus omikron-variáns, a FLiRT.

Kemenesi Gábor virológus az RTL Híradónak elmondta: aki forgalmas helyekre megy a nyári sportrendezvények vagy a nyaralása idején, főként ha idős, vagy krónikus beteg, akkor hordjon maszkot, vette észre az Index.

A vuhani változatot követte a delta, majd az omikron, jelenleg pedig az omikron JN.1 változatának egyik alváltozata, a FLiRT terjed. A FLiRT alváltozatait az Egyesült Államokban azonosították, de már Olaszországban is rohamosan nőnek az esetszámok.

A sportrendezvények – például a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia –, valamint a nyári utazások is hozzájárulnak a vírus terjedéséhez.

A vírusnál teljesen természetes folyamat, hogy változik. Mindig ahhoz képest változik, amilyen a helyzet. Jelen pillanatban a bolygón már végigment, folyamatosan jelen van. Teljesen természetes, hogy csiszolgatja magát. Ami érdekessé teheti a történetet és a Covidra ez jellemző lehet, azok a nyári csúcsok. Elindultak az esetszámok bizonyos területeken felfelé – fogalmazott a virológus.

A FLiRT általános légúti fertőzéses tünetekkel – lázzal, fejfájással, orrfolyással – jelentkezik, a szag- és ízérzék elvesztése kevésbé jellemző.

Kemenesi Gábor szerint az oltást folyamatosan alakítják a vírus-variánsokhoz, így a FLiRT-hez is meglesz hamarosan a megfelelő vakcina.

Forrás: Index

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük