Magyarországon egyedülálló I. világháborús kiállítás nyílt a vásárosnaményi Beregi Múzeumban

40 eve varos vasarosnameny

Magyarországon egyedülálló I. világháborús kiállítás nyílt a vásárosnaményi Beregi Múzeumban (1)

Vásárosnamény – Ünnepélyes keretek között kedd délután megnyitották a Bereg szívében, Vásárosnaményban a ,,Már az ellenség között igen régen vagyunk”című első világháborús kiállítást. ,,Az első világháború nem csak az egész XX. századot határozta meg, de árnyéka az új évszázadra is rávetül. Nem túlzunk, ha azt állítjuk: a világ, amely körülvesz bennünket, valójában 1914-ben született.

A véres küzdelem emlékezetét máig a „háborús logika”, a közvetlenül a háborúhoz köthető, a belőle fakadó értelmezések jellemzik: győztesek és vesztesek. Agresszor és áldozat. Demokratikus és diktatórikus.” A Beregi Múzeum minden érzékszervre ható kiállítás különleges vizuális megoldásokkal hozza közelebb a látogatóhoz a háború borzalmait, bemutatva annak minden részletét a frontok poklától az otthon maradottak nyomoráig és reménytelenségéig. Tagadhatatlan, hogy a Varga János által vezetett intézmény ismét egy tartalmas és tőlük a hosszú évek során már megszokott, különleges időszaki tárlattal emelték az e napon megnyíló XX. Beregi Ünnepi Hét nívóját.

A kiállítás maga a Múzeum, eddig még soha nem látott  anyagából a beregi és szatmári emberek ott, illetve fennmaradt tárgyai és jegyzetei által segít megérteni az első világháború borzalmainak hátterét. A széles spektrumot felölelő tárlatot végigjárva a boldog békeidőktől a háborús lelkesedésen át a kíméletlen kijózanodásig juthatunk el. Megértve ezáltal, hogy az I. világháború megváltoztatta az addig ismert világot, így a bereget és Szatmárt is egyaránt. A Nagy Háborúban, a tömegek háborújában ugyanis mindenki érintett volt: az emberek az otthonukat, az értékeiket és főként szeretteiket vesztették el.Magyarországon egyedülálló I. világháborús kiállítás nyílt a vásárosnaményi Beregi Múzeumban (3)

A rendkívüli beregi és szatmári emlékeket bemutató kiállítás kezdetén dr. Csatáry György a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola történésze mutatta be az intézmény és az általa végzett, alapos és mindenre kiterjedő kutatómunkát, mellyel igyekeznek feltárni a háború eseményeit.

Magyarországon egyedülálló I. világháborús kiállítás nyílt a vásárosnaményi Beregi Múzeumban (2)

A történész előadása után a Beregi Múzeum igazgatója, Varga János kiállításmegnyitó előtti felvezetőjét hallgathatta meg a zsúfolásig megtelt terem közönsége. Előadásában röviden szót ejtett a tárlat és a Múzeum tulajdonában lévő, most közszemlére bocsátott értékekről, melyek visszarepítve az akkori kor életébe, hűen tükrözik a háború mindennapjait, mind a fronton, mind pedig idehaza.

Magyarországon egyedülálló I. világháborús kiállítás nyílt a vásárosnaményi Beregi Múzeumban

Rövid bemutatóját követően Tóthné File Dóra szavalata idézte meg a kor hangulatát, ahol Baráth Menyhért: A folyó partján című költeményét adta elő.

Magyarországon egyedülálló I. világháborús kiállítás nyílt a vásárosnaményi Beregi Múzeumban (4)

A tárlatot a Múzeum történésze, Filepné Kiss Renáta nyitotta meg, aki vizuális tartalmakkal bővítve előadását mutatta be a tárlat egészét, kiegészítve számos, az akkori korra jellemző információval.


A rendkívüli tárlat megnyitója után a Múzeum igazgatóját kértük, hogy röviden foglalja össze a most megnyitásra került időszaki kiállítást.

Ezt követően a XX. Beregi Ünnepi Hét tartalmas programsorozatát megnyitó Filep Sándort kértük, hogy foglalja össze a már lezajlott és az elmúlt napokban lebonyolításra kerülő rendezvények sorozatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?