Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Magyar Nemzeti Bank felmérés: közel kétezermilliárd forinttal hízott a magyarok pénztárcája 2021-ben


Közel kétezermilliárd forinttal nőtt a magyarok megtakarítása értékpapírokban tavaly, és ebben még nincs benne az a pénz, ami bankbetétben landolt. Az MNB friss számai szerint abszolút kedvenc volt az állampapír, a befektetési alapok népszerűsége kezd visszatérni, a részvények iránti lelkesedés azonban feleakkora, mint amit 2020-ban láttunk.

Az MNB friss értékpapír statisztikái szerint tavaly összesen közel kétezermilliárd forinttal nőtt a magyarok megtakarítása értékpapírokban, közülük is elsősorban állampapírokban, befektetési alapokban és részvényekben.

  • Az állampapír állomány nőtt meg a legnagyobb mértékben, egy év alatt közel ezermilliárddal,
  • ezt a befektetési alapok követték közel 700 milliárddal,
  • részvénybefektetések pedig a harmadik helyet foglalták el 250 milliárddal.

Ha az állománynövekedés ütemét nézzük, akkor a részvények nyertek tavaly, ahol a megtakarítások értéke mintegy harmadával tudott nőni. Ezt a befektetési alapok követték 17%-os állományváltozással, és a sor végén vannak az állampapírok közel 11%-kal.

Érdemes ugyanakkor arra is kitérni, hogy a fenti vagyonbővülésnek hány százalékát adta a tőkebeáramlás. Ha a friss pénzek beérkezését nézzük, akkor sem változik a fenti sorrend:

  • állampapírokba áramlott a legtöbb pénz tavaly 966 milliárddal,
  • ezt a befektetési alapok követték 325 milliárddal,
  • majd a részvények zárják a sort 44 milliárddal.

EZ IS MUTATJA, HOGY MIKÖZBEN AZ ÁLLAMPAPÍROK ÁLLOMÁNYBŐVÜLÉSÉT SZINTE TELJES EGÉSZÉBEN A FRISS PÉNZEK DOBTÁK MEG, A BEFEKTETÉSI ALAPOK ÉS A RÉSZVÉNYEK ESETÉBEN NAGY SZEREPE VOLT A BEFEKTETÉSEKEN ELÉRT HOZAMNAK.

A befektetési alapok esetében a vagyon több mint a felét adják a piaci hozamok, a részvényeknél ez az arány több mint 80%. Nem mondhatjuk tehát, hogy a részvények iránt túl nagy keresletet mutattak volna a magyarok 2021-ben, sőt, a kereslet a felét sem érte el annak, amit 2020-ban láthattunk.

Amennyiben a lakosság államadósság-finanszírozásban betöltött szerepére is kitérünk, látható, hogy a magyarok állampapír-részesedése tavaly év végén 27% körül mozgott, ez az arány az utóbbi hónapokban ismét emelkedésnek indult. A külföldiek állampapír részesedése kissé visszaesett decemberben is, de megmaradt a 28% feletti arány,  amelynek oka a korábbi devizakötvény kibocsátás volt. A külföld-lakosság államadósság-részesedését nézve tehát még nem beszélhetünk fordulatról.

Címlapkép: Getty Images

/www.portfolio.hu/