Madarak és fák napja – igazi kavalkáddal, színes közösségi programokkal Vásárosnaményban

Madarak és fák napja a vasarosnamenyi eotvos jozsef altalanos iskola es amiVásárosnamény – Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében – mondta Herman Ottó, a magyarországi tudományos madárkutatás megalapozója. Javaslatára több, mint száz éve ünnepelik országszerte, így a Bereg szívében is a Madarak és fák napját május 10-én.A madarak és a fák népdalokban, népmesékben, mondákban gyakran előfordulnak. A lelke mélyén mindenki tudja a jelentésüket. A madarak az égi szférát jelképezik. Az emberi lelket, amely eredendően szabadon szárnyal, magasan az égen, és mindenre van rálátása. Ha bajban van, könnyedén odébb röppen, ha kell, messzire száll. A fa ősi és egyetemes szimbólum. Az örök megújulást, a fejlődést és a termékenységet fejezi ki. Lombja az égig ér, az isteni világba nyúlik, gyökerei a tudatalattiban, a múltban ágaznak szét.

Hagyomány ez a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában is. Az intézmény célja, hogy az ott tanuló összes diák természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse egy szórakoztató, ám mégis tudással felvértezett nap keretein belül. Az iskola diákjai és tanárai ilyenkor tucatnyi állomáson, egy teljes délelőttön át különféle feladatokkal, ügyességi vetélkedőkkel. A szeszélyes májusi időjárás miatt, ezúttal az iskola falain belül kerültek közelebb játékos formában e nap szellemiségéhez. A természetvédelemhez és az egészséghez kapcsolódó állomások között között nyomolvasás, puzzle, totó, kötélhúzás, kosárlabda dobás, dalok éneklése, versek mondása, madár- és fa felismerése is helyet kapott. A diákok az állomások sikeresen végrehajtott feladatok után pontokat kaptak, melyet összesítve kialakult az osztályok közötti jelképes verseny sorrendje is. A vidám hangulatban telő nap ismét sikeresen zárult, a beregi intézmény ismét méltán idézte fel ezt a jeles napot is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?