Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Macskája van? Vizsgálatot indított a Nébih, hogy biztonságosak-e a macskaalmok, íme az eredmény


Macskaalmokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A termékek biztonságosak, penészgomba- és mikroorganizmus jelenlétével nem akadt gond, azonban hét alomban kis mennyiségű idegen anyagot találtak.

Nébih a Szupermenta program legújabb tesztjében 26 macskaalmot ellenőrzött, Qamelyek között húsz csomósodó és hat nem csomósodó típusú alom szerepelt.

A Nébih laboratóriumaiban mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek: ellenőrizték a macskaalmokban található szalmonella, enterobaktérium, penészgomba és mikroorganizmusok számát; a kapott értékek megfelelőnek bizonyultak. A szakemberek annak is utánajártak, hogy használatot követően hogyan változik a macskaalmok enterobaktérium száma. Az eredmények alapján kiemelték, hogy a gazdáknak érdemes odafigyelniük az almok rendszeres tisztítására.

A szakemberek megmérték a termékek portartalmát és megállapították, hogy – a többi alomhoz képest – egy csomósodó macskaalom jelentősebb mennyiségű port tartalmazott. Azt is ellenőrizték, hogy a macskaalmokban található-e idegen anyag. Hét termékben találtak kis mennyiségű – összesen körülbelül 7 grammnyi – szennyeződést: gyöngyöt, fa- és vakolatdarabot, valamint kavicsot.

A kedveltségi vizsgálaton szakértők és laikusok pontozták a macskaalmokat. Figyelembe vették a csomagolást, a termék szagát, állományát, vízmegkötő képességét, szennyezettségét és a porzás minőségét.

A csomósodó macskaalmok versenyében a dobogó legfelső fokára a Pet Bistro Ultra-Klumpstreu került, második lett a Premiere Excellent Pure, harmadik helyen pedig a Tesco Pet Specialist Natural Aroma macskaalom végzett. A nem csomósodó termékek között első helyezett lett a Repeta, második a Pepco for pets, a harmadik helyet pedig a Powercat macskaalom szerezte meg – olvasható a Nébih közleményében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük