Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lesújtó felmérés: nagy a szegénység a magyar fiatalok körében – Itt állunk az EU szegénylistáján


Az EU-ban a fiatalok (15-29 évesek) körében a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözési ráta 6,1% volt, írja mai jelentésében az Eurostat. Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint a magyar arány jóval nagyobb, 10,3%. Ezzel csak 3 délkeleti uniós tagországot hagy le, igaz, azokat jelentősen – Írja a Portfólió.hu.

MARJAI JÁNOS / 24.HU

Az uniós országok közül a 2021-ben súlyosan anyagilag és szociálisan deprivált fiatalok aránya Romániában volt a legmagasabb (23,1%), majd Bulgária (18,7%) és a súlyos adósságválságon átesett Görögország (14,2%) következett. Az erre vonatkozó adatokkal rendelkező 26 uniós tagállam közül 11-ben ez az arány 3% alatt volt: Luxemburg, Lengyelország, Svédország, Ciprus, Csehország, Hollandia, Horvátország, Szlovénia, Finnország, Ausztria és Észtország.

2021-ben az EU-ban a 15-29 éves fiatalok körében magasabb volt a szegénység kockázatának kockázata, mint a teljes népesség körében (20,1%, szemben a 16,8%-kal; a különbség 3,3 százalékpont, azaz 3,3 százalékpont). A magyar helyzet ebből a szempontból valamivel kedvezőbb, hiszen Szlovákia, Belgium, Ciprus, Málta, Írország, Szlovénia és Csehország is mögöttünk van.

További részleteket a Portfólió.hu cikkében olvashatnak


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük