Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Lejár a türelmi idő: Június közepétől újrakezdődhetnek a kilakoltatások és az ingatlan-árverések


Hiába van újra veszélyhelyzet, véget ér a kilakoltatási és ingatlan-árverési moratórium – hívta fel a figyelmet az Utcajogász Egyesület.

Az elmúlt két évben – 2020-ban pár hónap kivételével – nem lehetett ingatlan kiürítése iránt intézkedni, azaz kilakoltatni senkit. Az Utcajogász szerint június közepe után a kilakoltatások újabb hulláma indulhat el.

2022. május 31-én hatályát veszti az a kormányrendelet, amely elrendelte, hogy ingatlan kiürítése és lakóingatlan árverezése iránt csak a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. naptól lehet intézkedni. Így, bár a veszélyhelyzetet a kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva fenntartja, a kilakoltatási moratórium június 15-én megszűnik – emlékeztettek.

2022. május 26-án jelent meg a kormányrendelet, amely listázza azokat a járvány miatti veszélyhelyzeti rendeleteket, amelyeket a kormány a háborús veszélyhelyzetben is fenntart. A felsorolásban azonban nem található meg a moratóriumról rendelkező kormányrendelet. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022. évi V. törvény sem rendelkezik a moratórium további meghosszabbításáról, így június 15-től a végrehajtási törvény általános szabályai térnek vissza.

AZ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK SZERINT ÁRVERÉSRE BÁRMIKOR, KILAKOLTATÁSRA PEDIG A NOVEMBER 15. ÉS ÁPRILIS 30. KÖZÖTTI IDŐSZAK KIVÉTELÉVEL EGÉSZ ÉVBEN SOR KERÜLHET.

Az Utcajogász szerint a kilakoltatások első hulláma júliusban érheti el a lakásvesztéssel fenyegetett lakókat. A szervezet kiemelten készül a várhatóan hamarosan érkező tömeges megkeresésre.